Deze adblocker laat je jouw favoriete goede doel steunen

Goodblock

Last van een vervelend schuldgevoel omdat je een adblocker gebruikt? Daar willen de makers van Goodblock een einde aan maken, door jouw reclameblokkade ook iets goeds te laten steunen. Goodblock zal eens in de zoveel tijd een speciale, schermvullende advertentie tonen. Dertig procent van wat deze reclame opbrengt, wordt gedoneerd aan een goed doel dat je zelf hebt uitgekozen.

Met deze advertenties kun je je alsnog een barmhartige samaritaan, terwijl je de originele reclame op een website blokkeert. De advertenties voor het goede doel zijn echter optioneel: je kunt ze met een druk op de knop ook weer uitzetten, waardoor Goodblock functioneert als iedere andere adblocker.

Ontwikkelaar Gladly experimenteerde eerder al met dit idee. Zo bracht het bedrijf de plugin Tab for a Cause uit, waarmee een nieuw browsertabblad advertenties toont voor een gekozen goed doel.

Hoewel de geblokkeerde website niks van de advertentie-inkomsten te zien krijgt, experimenteert Goodblock wel met een alternatieve manier om met advertenties geld te verdienen. Als gebruikers bereid zijn om via een adblocker goede doelen te steunen, dan is er wellicht ook ruimte voor een abonnementsmodel, waarbij je een plugin van je favoriete site installeert om hun te steunen via advertenties. Daarbij komt de keuze bij gebruikers te liggen.

Goodblock is beschikbaar in betavorm voor Chrome en Firefox. Safari zal later worden ondersteund.