Gmail’s open source-software kan belangrijk zijn voor grote bedrijven

Google wil het nog iets makkelijker maken om van een ouderwets @home-adres over te stappen naar Gmail, door gebruikers hun volledige mailboxen op simpele wijzen te laten importeren. Met het programma mail-importer is het namelijk mogelijk om een offline maildatabase in één keer naar Gmail over te zetten.

De mailtool bevindt zich nog in een vroege ontwikkelfase – je moet een beetje nerdy aan de slag vanuit de commandline van een computer om hem te gebruiken. Maar de software is wel meteen open source, waardoor iedereen er aan kan meeknutselen.

Door mail-importer open source te maken, gooit Google in feite de deur open voor iedere mogelijke mailstandaard. Heb je een obscure mailclient die je al sinds 1998 gebruikt en wil je nu eindelijk al die mailtjes verplaatsen naar Gmail? Dan kan iemand in theorie ondersteuning voor al die mails toevoegen aan het programma, door wat slim te coden.

Google wil de overstap voor bedrijven naar Google Apps ook versimpelen. Het programma import-mailbox-to-gmail is in feite een python-script, waarmee het mogelijk is om meerdere inboxen in één keer naar Google’s maildienst over te zetten. Een belangrijke stap voor Gmail: hiermee zou het immers veel makkelijker zijn voor bedrijven om over te stappen van hun ouderwetse mailsysteem naar het modernere Google Apps. De zakelijke markt wordt voor Google zo ook steeds belangrijker.