Deze camera kan door je lichaam heenkijken om een endoscoop te volgen

Een groot probleem voor artsen is dat ze niet zomaar je lichaam in kunnen kijken. En dat is vervelend als ze met een endoscoop aan de gang moeten, want ze moeten natuurlijk wel weten waar die zich in je lichaam bevindt. Wetenschappers van de University of Edinburgh en de Schotse Heriot-Watt University hebben een oplossing: een camera die door je lichaam heen kan kijken, schrijft de BBC.

Waar artsen nu gebruikmaken van bijvoorbeeld röntgenscans om medische instrumenten in het lichaam te volgen, is straks de camera afdoende. Die ziet namelijk waar een apparaat is, door het licht in het lichaam te detecteren. Een endoscoop heeft een oplichtend puntje, wat dus te volgen is.

Licht

Nadeel is wel dat licht in het lichaam verspreid raakt: het kaatst onder meer van het weefsel af. Er is dus niet een grote lichtstraal die te volgen is. Het apparaat is echter in staat om individuele lichtdeeltjes te detecteren. Daarnaast is het zo gevoelig dat het ontzettend kleine sporen van licht dat door weefsel reist kan oppikken.

Verder is het mogelijk om bij te houden hoe lang het duurt voor het licht door het lichaam is gereisd. Daardoor kan het apparaat berekenen waar de endoscoop precies is.

De camera is zo ontworpen dat het te gebruiken is terwijl jij lekker in bed ligt. Je hoeft dus geen apart apparaat in, de dokter komt namelijk gewoon naar je kamer toe. Wanneer het apparaat precies in gebruik wordt genomen, is vooralsnog niet duidelijk.