Deze compacte 3D-printer maakt levend weefsel voor medisch onderzoek

BioBots is een startup, maar dat zou je niet zeggen als je kijkt naar het eerste product van de Amerikanen. Ze komen namelijk met een 3D-printer die levende cellen kan printen. Zoek je een replica van het oor van Vincent van Gogh? Het kan allemaal geprint worden.

Helemaal nieuw is de kunstmatige productie van levende cellen niet, want hier wordt al dik tien jaar onderzoek naar gedaan. Mede-bedenker Danny Cabrera ziet echter mogelijkheden om de peperdure, grote apparatuur te vervangen door apparaten die meer weghebben van compacte 3D-printers, die steeds gangbaarder worden.

De printer van BioBots gebruikt natuurlijk geen plastic, maar speciale inkt. Deze inkt bestaat uit drie poeders, die je kunt combineren met biomateriaal en levende cellen. Vervolgens mix je deze materialen maximaal tien minuten en kun je aan de slag met je printer. Het is nog te vroeg om nieuwe organen te printen voor mensen, maar de medische industrie kan het weefsel bijvoorbeeld wel gebruiken om medicijnen te testen. Daar zullen vooral de tegenstanders van dierproeven erg blij van worden.

Het team achter BioBots haalde tot nu toe 55.000 dollar binnen via programma’s voor startups. Het bedrijf wil uiteindelijk geld gaan verdienen met de verschillende inktsoorten die je nodig hebt om het weefsel te printen. Je kunt de printer nu alvast pre-orderen, al zul je daar wel wat voor over moeten hebben. Hij kost namelijk 25.000 dollar.