Deze foto’s zetten je aan het denken over hoe je je smartphone gebruikt

Hij wist niet wat hem overkwam; het halve internet lijkt plots aandacht te hebben voor het werk van fotograaf Eric Pickersgill. Hij maakte een fotoserie genaamd Removed waarin hij mensen vastlegde alsof ze met hun smartphone bezig waren, maar dan zonder de telefoon in hun hand. Hierdoor ontstaat een surrealistisch beeld van hoe we anno 2015 regelmatig in onze eigen digitale wereld zitten.

Het idee voor Removed ontstond vorig jaar, vertelt hij: “Ik zat in artist residency in New York, slechts enkele weken nadat ik was getrouwd. Ik kreeg heimwee en wilde bij mijn familie zijn, wat waarschijnlijk mede kwam doordat ik net was getrouwd en niet weg wilde zijn. Toen ik op een ochtend in een klein café zat te werken, viel mijn oog op een gezin dat samen aan het ontbijt zat, waarbij ze allemaal samen in dezelfde fysieke ruimte zaten, maar ondertussen contact hadden met mensen en content op een andere plek.”

“Misschien was het het mooie licht, en de moeder die als enige geen telefoon had, dat er voor zorgde dat in mijn hoofd een foto ontstond. Ik heb er toen geen foto van gemaakt, maar ik kan het beeld nog steeds voor de geest halen, er zat heel veel emotie in.”

Na dat ene moment ging het gebruik van smartphones Pickersgill steeds meer opvallen en wilde hij er wat mee doen. Maar het idee voor de vorm die hij uiteindelijk koos kwam pas later.

Doordat het apparaat er niet is, krijgt het juist meer aandacht. “Op een avond toen ik weer thuis was, lag ik in bed met mijn vrouw. Mijn ogen vielen dicht terwijl ik e-mails las op mijn telefoon en ik schrok wakker van het geluid van mijn telefoon die op de vloer viel. Voordat ik mijn telefoon oppakte zag ik hoe mijn hand nog steeds gebogen was, alsof ik mijn telefoon vasthield. Toen realiseerde ik me hoe ik de foto’s zou kunnen maken voor Removed. Doordat het apparaat er niet is, krijgt het juist meer aandacht dan wanneer het er wel is.”

Removed door Eric Pickersgill

De reacties op de fotoserie zijn wisselend. Vooral de foto van waarop een potentieel auto-ongeluk te zien is, maakte emoties los van mensen die zich realiseren dat ze dit zelf ook doen of omdat ze zelfs zo’n ongeluk hebben meegemaakt in hun omgeving, vertelt Pickersgill. Online krijgt hij veel reacties van mensen die de foto’s in het openbaar op hun telefoon bekijken (hoe lees jij dit artikel eigenlijk?).

Ik hoop een moment van realisatie te bieden. Pickersgill wil geen moraalridder zijn met zijn project, hij wil mensen enkel even aan het denken zetten: “Ik wil anderen niet vertellen wat ze met hun tijd moeten doen. Ik hoop enkel een moment van realisatie te bieden, net als het moment dat ik meemaakte in het café en wat uiteindelijk leidde tot dit project.”

“Ik denk dat je je bewust moeten zijn van hoeveel tijd je op je smartphone zit te kijken en dat meer weloverwegen moet doen. Als je hem bewust in het openbaar gebruikt en het je niet uitmaakt dat je je op dat moment vervreemd van anderen, dan is dat geen probleem. Persoonlijk moet ik er gewoon aan denken om hem weg te leggen, omdat het een verslaving is.”

Removed door Eric Pickersgill
Removed door Eric Pickersgill

Removed door Eric Pickersgill

Removed door Eric Pickersgill

Removed door Eric Pickersgill

Removed door Eric Pickersgill

Removed door Eric Pickersgill

Eric Pickersgill heeft ons toestemming gegeven tot het plaatsen van zijn foto’s op Numrush. De volledige serie kun je vinden op de site removed.social. Daarnaast kun je de fotograaf volgen op Instagram.