Onze oude gadgets verdwijnen nu vaak op een enorme dumpplaats met milieuvervuilend afval. Dat is een doorn in het oog van de onderzoekers van de University of Wisconsin, dus zij werken aan de ontwikkeling van biologisch afbreekbare gadgets. De eerste stap is gezet, want het is gelukt om computerchips grotendeels van hout te maken.
Het grootste deel van een computerchip bestaat niet uit de daadwerkelijke chip, maar uit de laag die de chip op zijn plaats moet houden. De onderzoekers hebben deze laag vervangen door cellulose nanofibril (CNF). Dat klinkt ingewikkeld, maar is niets meer of minder dan een product gebaseerd op hout. “De chips zijn nu zo veilig dat je ze kunt achterlaten in het bos, waarna ze volledig worden opgenomen door de natuur”, aldus professor Zhenqiang Ma in Nature Communications.
De onderzoekers moesten wel de nodige hindernissen overwinnen, want zoals je weet kan hout krimpen of uitzetten bij verschillende temperaturen en vochtigheidsgraden. De oplossing bleek eenvoudig, want een eveneens biologisch afbreekbare coating zorgt ervoor dat CNF een stuk beter bestand is tegen vocht. Het is nog niet bekend of er grote fabrikanten met het concept aan de slag gaan, maar het zou zomaar kunnen dat we binnenkort een volledig biologisch afbreekbare telefoon aan kunnen schaffen.