Deze jas bevat slimme lampen speciaal voor fietsers

Het Amerikaanse Lumenus wil kleding speciaal voor fietsers maken, met daarin verlichting die op gezette momenten wordt geactiveerd. Hiermee geven fietsers automatisch aan wanneer ze gaan remmen, afslaan of over een kruispunt rijden. Op die manier hoopt Lumenus de hoeveelheid verkeersongelukken te vergelagen.

De slimme fietsjas zit vol met sensoren en verbindt via Bluetooth met een smartphone. Hierdoor is de jas in staat om precies te weten wat een fietser gaat doen. Heb je een fietsroute gepland in een navigatie-app? Dan zullen de richtingaanwijzers op de jas knipperen zodra je de bocht omgaat. Rem je af? De jas herkent dit en zal remlichten activeren.

De makers richten zich voornamelijk op het voorkomen van verkeersongelukken. Zo zal de gehele jas gaan knipperen als je een kruispunt oversteekt, omdat hier de meeste dodelijke ongelukken plaatsvinden.

Er zitten echter ook wat leuke extra’s in, zoals een snelheidsmeter. Een lampje op de jas geeft aan of je jouw gewenste tempo weet aan te houden, of dat je wellicht iets sneller moet gaan trappen.

De jas van Lumenus is vanaf 175 dollar verkrijgbaar op Kickstarter. Vind je een rugzak met slimme lampen ook goed? Dan kun je deze bestellen voor minstens 100 dollar. Het project heeft 54.000 dollar nodig om te slagen.