Deze robot helpt je bij het huishouden

De vice-president van Japan, Shinzo Abe, zei het al: we staan aan de vooravond van de revolutie van de robot. Gezien de aankondigingen van diverse robots lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat we de robot in ons leven mogen verwelkomen.

Als het aan de ontwikkelaars van het Duitse Fraunhofer Institute ligt worden we straks allemaal geassisteerd door een robot bij ons huishouden. De Care-O-Bot 4 is een slimme robot die diverse huishoudelijke taken kan overnemen of ons kan assisteren bij het uitvoeren van deze taken.

De vierde generatie van de Care-O-Bot bestaat uit diverse modules, waardoor je de robot volledig naar wens kunt afstemmen. Het voordeel van een modulaire robot is dat je de robot eenvoudig om kunt turnen tot een andere ‘rol’.

De zes hoofdonderdelen kunnen zo geïmplementeerd worden dat iedereen de robot kan aanpassen naar een andere functie. Zo is het mogelijk om de robot eerst als butler te laten werken in een hotel en hem vervolgens snel om te bouwen tot piccolo die de koffers naar de kamer brengt.

care o bot 4

Daarnaast is de robot een handige assistent om mensen die slecht ter been te zijn te ondersteunen. Zo kan de robot drinken uit de koelkast pakken, helpen bij het stofzuigen, helpen bij het koken en zelfs 112 bellen als het nodig is. Hiermee zou de robot voor een groot deel de thuiszorg kunnen opvangen van hulpbehoevende mensen.

Volgens de makers kunnen de onderdelen van de robot ‘goedkoop’ geproduceerd worden, waardoor de ook de prijs voor consumenten aantrekkelijk zal zijn. Het doel is om de robot te verkopen aan consumenten, hotels, horeca-voorzieningen, ziekenhuizen en andere bedrijven.

Ook is er goed nieuws voor de ontwikkelaars onder ons. De software van de robot zal open-source zijn, waardoor ontwikkelaars in staat zijn om de robot naar wens te programmeren en nieuwe functies te leren. Op de website van de Care-O-Bot 4 staat uitgelegd hoe de robot gebouwd kan worden.

Het is nog niet bekend wanneer de robot op de markt verschijnt en hoe veel de modules zullen kosten.

Eerder zagen we al een virtual reality headset verschijnen van de hand van onderzoekers aan het Fraunhofer Institute. Ook dit product is nog niet op de markt gebracht.