Deze ventilator koelt je alleen af als je het verdient

Ethical Things ventilator

Vergeet slimme lampen die aangaat als het donker wordt, of een thermostaat die aangaat zodra je bijna thuiskomt. Het Ethical Things-project probeert heel andere manieren te bedenken waarop je slimme apparatuur in huis aangaat. Zo hebben ze een ventilator gemaakt die alleen aangaat als je het echt verdient. De ventilator kan slechts één persoon tegelijk voorzien. Met behulp van de crowd beslist de ventilator wie in een kamer een koud briesje mag krijgen.

De ventilator is verbonden met Mechanical Turk – een website van Amazon waarmee taken door mensen worden uitgevoerd. De bezoekers van de site krijgen de omgeving van de ventilator te zien, waarbij zij moeten aangeven wie het meeste recht heeft op een koude wind van de ventilator.

Heel praktisch is de ventilator niet, maar het kunstproject laat zien hoe technologie op een menselijke manier gebruikt kan blijven worden. Op het moment hangen onze huizen vol met steeds slimmere hardware die zelf keuzes maakt, maar deze keuzes zijn gebaseerd op algoritmes en achterliggende data.

Door de ventilator ethische dilemma’s voor te schotelen die door mensen in de crowd worden opgelost, kan het apparaat alsnog ‘menselijke’ besluiten maken. Tenminste, in de vorm van een kunstproject. Was dit een consumentenproduct, dan vermoeden we dat niemand zijn ventilator laat bedienen door een wildvreemde. Dan wil je gewoon wat verfrissing.