Een dierentuin gevuld met robots: awesome maar ook een beetje creepy

Naar de dierentuin gaan is altijd leuk, zolang alle dieren goed verzorgd worden. Maar er is altijd wel een gedeelte gereserveerd voor geitjes of konijnen die geaaid mogen worden door vijf-jarige kinderen. En er is altijd wel discussie over of dit niet te veel stress oplevert voor zo’n dier.

Londense designstudio Minimaforms heeft daarom een Robotic Petting Zoo ontwikkeld, oftewel een ‘dierentuin’ waar met robots gespeeld kan worden. Deze elektronische wezens kunnen verschillende soorten gedrag leren en vertonen, gebaseerd op hun interactie met de bezoekers.

Minimaforms heeft Kinects gebruikt om de mensen in de dierentuin te kunnen volgen. Ook zijn in de robots verschillende camera’s verwerkt die in staat zijn gebaren van mensen te kunnen herkennen en om precies te kunnen bepalen waar een bezoeker zich bevindt.

Met dit project wil de designstudio onderzoeken hoe robots in de toekomst kunnen communiceren met mensen. In deze dierentuin gebeurt dan in ieder geval door beweging, geluid en verlichting. Door dat iedere robot gedrag ‘leert’ op basis van interactie met bezoekers, zal na een tijdje iedere robot een eigen persoonlijkheid ontwikkelen.

De installatie is eigenlijk een soort kinderboerderij voor volwassenen. Leuk!