Ook honden moeten geloven aan de quantified self trend

Naast dat er steeds meer huisdieren zelf mee doen aan de quantified self trend. Zo werd onlangs al onder andere de Fitbark gelanceerd, een activity tracker voor honden. Maar de activiteit van een huisdier kan ook gebruikt worden om te analyseren hoe het gaat met hun baasje.

Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle geloven namelijk dat veranderingen in het gedrag van een hond een teken kan zijn dat er iets mis is met hun baasje. Dr Cassim Ladha en Nils Hammerla hebben daarom een platform ontwikkeld wat aan de halsband van de trouwe viervoeter gehangen kan worden.

Dit apparaatje kan 17 standaard soorten gedrag van honden herkennen. Voorbeelden hiervan zijn kauwen, bijten, snuffelen en trillen. De onderzoekers zijn er van overtuigd dat als je lang genoeg het gedrag van een dier in de gaten houdt en analyseert, patronen te voorschijn zullen komen.

Stel dat een hond bijvoorbeeld niet meer op regelmatige tijden te eten krijgt of opeens minder actief wordt, dan kan dit een teken zijn dat er thuis iets aan de hand is.

Een probleem is echter dat de hond zo gebruikt wordt om iemand in de gaten te houden. Ook is de vraag of iemand die zelf geen activity tracker wilt dragen, wel indirect gemonitord zou willen worden via zijn of haar huisdier.

Voorlopig is de halsband nog slechts een concept. Ook moet nog bepaald worden hoe precies je in de gaten kunt houden hoe het met iemand gaat, gebaseerd op het gedrag van een ander. Maar de mogelijkheden liggen er!