Disney zegt Netflix vaarwel en start eigen streamingservice

Disney

Een Disney-film kijken op Netflix is er binnenkort niet meer bij. Het bedrijf wil namelijk in 2019 zijn eigen streamingdienst gaan lanceren. Dat heeft Disney tijdens de presentatie van zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt.

Het is inmiddels ongeveer een jaar geleden dat de filmmaker voor Netflix koos als exclusieve aanbieder voor het streamen van hun films. En dat zijn niet alleen je favoriete animatiefilms, maar ook films en series van Marvel, Lucasfilm en Pixar. Maar aan het begin van 2019 is dat dus voorbij, want dan moet je naar hun eigen streamingdienst.

Meevaller is wel dat Disney de content die nu op Netflix staat niet verwijderd. Dus alles wat er nu te zien is, blijft er ook te zien. Alleen de nieuwe films die in 2019 of later verschijnen – dus de laatste Star Wars-film van de huidige trilogie, Frozen 2 en de nieuwere Avengers-films – verschijnen er niet.

In Nederland blijft de samenwerking tussen de twee bedrijven vooralsnog doorlopen, maar het is niet bekend hoe lang deze nog aan zal houden. De bedoeling is dat het eigen platform van Disney snel wereldwijd wordt uitgerold. En als dat gebeurt, zal de nieuwere content ook hier niet meer op Netflix verschijnen.

In de nieuwe dienst komen ook andere films uit Disneys eigen bibliotheek, evenals programma’s van de Disney Channel, Disney Junior en Disney XD. Voor Netflix is het natuurlijk een flink gemis, want de uitgever maakt meer films dan je denkt. Wel blijft Netflix zaken met hen doen, onder meer op het gebied van Marvel. Er zijn immers behoorlijk wat Netflix Originals die in samenwerking met Marvel gemaakt werden, zoals Iron Fist en Daredevil.

ESPN

Ook zijn er meer details naar buiten gekomen over de ESPN-streamingdienst van de bekende filmmaker. Die dienst moet aan het begin van volgend jaar gelanceerd worden. Op die dienst komt content van onder meer  MLB, NHL en tennis. Per jaar moeten er ongeveer 10.000 sportevenementen gestreamd worden. De kans is echter groot dat die dienst alleen in Amerika beschikbaar wordt, al is dat nog niet duidelijk.