Dit Franse gezin woont als eerste in een 3D-geprint huis

3D-geprint huis

In Frankrijk kun je genieten van lekkere wijn, kaas en natuurlijk de Tour de France. Maar nu staat het land om nog iets bekend: 3D-geprinte huizen. Nordine en Nouria Ramdani zijn op 29 juni als eersten in zo’n 3D-geprint huis ingetrokken, meldt BBC.

Volgens geruchten kregen twee andere families het huis eerst aangeboden, maar wezen zij het af. Toen was het de beurt aan dit gezin, die daar graag gebruik van maakte. Het huis is maar liefst 94 vierkante meter groot en heeft vier slaapkamers.

Het huis staat in het Franse Nantes en is een samenwerking tussen de gemeenteraad, een woningcorporatie en de universiteit van Nantes. De bedoeling van het project was om te zien of dit soort constructies standaard kunnen worden voor huizen.

20 procent goedkoper

Het kostte 207 duizend dollar (176,26 duizend euro) om het huis te bouwen. Dat is 20 procent goedkoper dan het maken van een identieke woning op een traditionele manier.

Het printen duurde maar liefst 54 uur. De ramen, duren en het dak werden er apart in geplaatst gedurende vier maanden. Het team denkt nu echter dat ze hetzelfde huis nog een keer kunnen printen in slechts 33 uur.

Nordine Ramdani zegt dat het een grote eer is om deel uit te maken van het project. “We woonden in een buurt met flats van de gemeenteraad uit de jaren ’60, dus dit is een grote verandering voor ons. Het is echt geweldig om ergens te kunnen wonen waar er een tuin is.”

Voordelen

Op deze manier huizen maken biedt bovendien flink wat voordelen. Architecten kunnen creatiever zijn met de vormen van de huizen. Zo is dit huis gemaakt rondom 100 jaar oude, beschermde bomen in het gebied.

Daarnaast zit er een ronding in, wat de luchtcirculatie bevorderd. Verder is het huis ontworpen voor mensen met een beperking, aangezien ze er met een rolstoel in kunnen. Ook kan alles bestuurd worden vanaf een smartphone.

Tot slot is het huis goed voor het milieu, aangezien er geen afval is. Dat is normaal gesproken wel het geval. Momenteel wordt er aan een project gewerkt om in Parijs 18 van dit soort huizen te bouwen.