Dit glas kun je switchen tussen helder en ondoorzichtig

Last van glurende buren? Wetenschappers van de Harvard University hebben glas ontwikkeld dat binnen een seconde kan veranderen van helder naar ondoorzichtig. Ze wetenschappers publiceerden hun bevindingen (pdf) onlangs in Optics Letters

Het glas is omwikkeld met twee extra lagen. In die lagen bevinden zich nanodraden, die willekeurig over het oppervlak verspreid zijn. Door een elektrische spanning toe te brengen op die lagen, zitten de nanodraden dichter op elkaar. En omdat de nanodraden zich willekeurig over het oppervlak bevinden, wordt het licht niet doorgelaten. Daardoor wordt het raam binnen één seconde ondoorzichtig.

Een van de wetenschappers vergelijkt het met een ijsoppervlak: als het ijs helder is, kun je er doorheen kijken, maar als er veel krassen op zitten, gaat dat niet meer.

nanowires

Het verhogen van de spanning beïnvloedt de mate waarin de nanodraden daarop reageren, waardoor je verschillende niveaus van ondoorzichtigheid kunt hebben. Volgens de wetenschappers kan het materiaal makkelijk in huidige ramen ingebouwd worden, omdat het materiaal erg flexibel is en slechts 25 gram per vierkante meter weegt. Daarnaast is het volgens hen ook een stuk goedkoper, omdat het om een fysieke verandering gaat, en niet om een chemische.

Naast een raam dat je binnen één seconde meer privacy kan geven, suggereren ze dat deze methode ook gebruikt kan worden om bijvoorbeeld slim glas te ontwikkelen of voor camouflage.