Dit is de High Republic, waar Star Wars-serie The Acolyte zich in afspeelt

The Acolyte

De nieuwe Star Wars-serie The Acolyte gaat volgende week van start. De serie speelt zich af tijdens de High Republic-tijd. Maar wat houdt die tijd eigenlijk in en wanneer is dat precies? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Star Wars heeft inmiddels een uitgebreide tijdlijn, die zijn jaartallen dankt aan de ‘Battle of Yavin’. De Battle of Yavin kennen we allemaal: het is de laatste strijd in de originele films. Hierbij neemt Luke Skywalker het op tegen Darth Vader en de Emperor en proberen de rebellen de Death Star te vernietigen. Aan het einde van de strijd is Darth Vader teruggekeerd naar de Light Side, is de Emperor dood (voorlopig, in ieder geval) en is de Death Star opgeblazen.

De Battle of Yavin was zo groot en belangrijk, dat dit het jaar 0 is geworden binnen Star Wars. Alles voor deze strijd noemen we BBY, of Before the Battle of Yavin. Alles daarna is ABY, After the Battle of Yavin. De eerste zes episodes van Star Wars spelen zich dus in BBY af, voor de strijd. Zo werd Anakin Skywalker in 41 BBY geboren en werd Yoda in maar liefst 900 BBY geboren.

Opvallend aan Star Wars is dat het universum lange tijd een republiek kende. Tussen 25.025 en 1000 BBY bestaat bijvoorbeeld de Old Republic, waarin de Jedi voor het eerst verschijnen. Daarna volgt de periode van de Republic, met in 500 BBY het ontstaan van de High Republic.

Wat is de High Republic?

De High Republic bestond maar liefst 400 jaar en omspant een periode van vrede. In deze periode gaat het enorm goed met de republiek en de Jedi. Niet alleen is er vrede, maar mensen leiden veelal goede levens en voor zover de mensen aan de macht weten, zijn er geen Sith meer aanwezig. Wel zijn er zo’n 10.000 Jedi, die in het gehele universum getraind worden, tussen de mensen leven en strijden tegen criminaliteit.

Omdat het allemaal zo goed ging en er zoveel Jedi waren, werd er ook meer geëxperimenteerd met de Force. Daardoor ontstonden bijzondere vaardigheden. Denk aan een Jedi die de krachten van anderen Jedi kon samensmelten, zodat ze samen sterker zijn. Tegelijkertijd wordt er ook vanuit politiek oogpunt verder gekeken: zogeheten Pathfinders gingen samen met de Jedi op ontdekkingsreis door het universum, op zoek naar nieuwe werelden en plekken waar de republiek naar kon uitbreiden.

Natuurlijk hadden Jedi niet helemaal de vrije hand: er was nog altijd een High Council, waar verschillende Jedi Masters in hebben gezeten. Een behoorlijke constante factor in de council is Yoda, die ook tijdens de High Republic-tijd al honderden jaren oud was en een machtige Jedi. Niet vreemd dus, dat hij ook toen al op zo’n hoge positie zat en in de latere films met zoveel respect behandeld wordt. Mogelijk zien we hem in The Acolyte zelfs nog langskomen.

De verhalen van de High Republic

Logischerwijs zijn er allerlei verhalen gemaakt over deze periode van de republiek. Die verhalen verschijnen in boekvorm, in de High Republic-reeks. De boekenserie – geschreven door verschillende auteurs – kent inmiddels drie fases. De eerste fase vertelt verhalen tussen 232 BBY en 230 BBY, dus zo’n 200 jaar voor The Phantom Menace en zo’n 100 jaar voor The Acolyte. De tweede fase bestaat uit verhalen uit het verdere verleden, namelijk uit 382 BBY – 350 jaar voor The Phantom Menace. De derde fase speelt zich tot slot na de eerste fase af, namelijk rond 229 BBY. Allemaal dus nog voor The Acolyte.

Daarnaast is er een geanimeerde tv-serie gemaakt die zich in de High Republic afspeelt: Young Jedi Adventures. De serie bevat korte verhalen die gaan over toekomstige Jedi die getraind worden. Verder zijn er nog een aantal boeken geschreven voor kinderen en jongvolwassenen, en zijn er stripboeken gemaakt, zoals Trail of Shadows en Eye of the Storm.

Je begrijpt natuurlijk dat al die content niet verloren gaat in The Acolyte – het eerste live action-project in de High Republic-tijd. In de serie zien we Vernestra Rwoh, die we kennen uit de eerste fase van de High Republic-boeken. Zij is inmiddels een Jedi Master, maar in de boeken is ze nog een student. Hoe haar leven nu gaat, dat zien we dus in de serie.

De val van de High Republic en The Acolyte

Aan alles komt een einde, zo ook aan de gouden jaren van de High Republic. In 100 BBY valt de High Republic en gaan we verder in de tijd van de Republic, waar de prequel-films zich ook in afspelen. Juist deze eindtijd van de High Republic wordt nu interessant, want dat is de periode waarin The Acolyte plaatsvindt. De nieuwe serie speelt zich zo’n 100 jaar voor Episode I: The Phantom Menace af, dus zo rond 132 BBY.

Hoe de High Republic precies valt, weten we nog niet. Daar is namelijk nog niets over geschreven of gemaakt. Wat we wel weten, is dat rond de periode van The Acolyte de Sith er nog gewoon zijn, ook al dachten de Jedi dus van niet. Zo weten we uit de films dat Darth Plagueis er moet zijn geweest. Hij trainde namelijk Palpatine, wie later de Emperor wordt. En het is Palpatine die zelf over zijn meester verteld, in Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith. Verder weten we dat Plagueis weer getraind werd door Darth Tenebrous. De kans is dus groot dat deze twee Sith er wel waren gedurende de High Republic. Tel daarbij op dat er diverse cults waren rondom de Dark Side, en er is genoeg om je zorgen over te maken.

Van The Acolyte weten we ondertussen dat deze duistere krachten een rol spelen. Een Jedi Master onderzoekt namelijk een reeks schokkende misdaden en komt tijdens zijn onderzoek op een duister pad. Ook is al duidelijk dat er een mysterieuze Sith in de serie zit. Wie dat is, is dus nog even afwachten.

The Acolyte verschijnt vanaf 4 juni op Disney+. 

Foto: Disney+