Dit is Uber’s nieuwe prototype van zijn vliegende taxi

Uber-vliegende-taxi

Uber heeft een prototype van zijn eVTOL onthuld. Deze vliegende taxi, die verticaal opstijgt, moet vanaf 2023 ingezet worden om reizigers te vervoeren, meldt NU.nl. In 2020 moeten de eerste praktijktests beginnen van de taxi in Los Angeles en luchthaven Dallas/Fort Worth.

De eVTOL is een elektrisch vliegtuig die verticaal opstijgt. Dit kan vanwege de vier rotoren aanwezig op het vliegtuig. Op de staart zit een propeller, die zorgt dat de taxi snelheid kan maken. De voertuigen moeten op een kruishoogte tussen de 300 en 600 meter gaan vliegen.

Iedere rotor heeft maar twee rotorbladen, in plaats van de gebruikelijke drie of vier. Iedere rotor bestaat uit twee gestapelde rotoren. Daardoor zijn de taxi’s volgens Uber stiller en energiezuiniger dan helikopters. Ook kunnen ze veiliger landen als een van de rotoren kapot gaat.

Lagere prijzen

De bedoeling is dat vliegende voertuigen passagiers gaan ophalen op landingsplaatsen bovenop bijvoorbeeld hoge gebouwen. Uber stelt dat iedere plek een capaciteit van 200 starts en landingen per uur moet hebben. Daarmee wordt de capaciteit veel hoger dan die voor helikopters.

De taxidienst wil verder de prijzen van vluchten naar beneden halen. Daardoor moeten meer mensen de taxi kunnen gebruiken. De prijs moet uiteindelijk hetzelfde worden als voor een normale taxirit over dezelfde afstand.

De taxi’s worden eerst bestuurd door mensen. Uiteindelijk moeten ze volledig autonoom worden.