Google houdt morgen en donderdag haar jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie: Google I/O. Dat betekent dat er allerlei nieuwe producten en services worden aangekondigd. Maar wat kunnen we dit jaar eigenlijk verwachten van de conferentie? Ik zet het voor je op een rij.
Google Assistant
Vorig jaar werd de Google Assistant aangekondigd tijdens I/O en ook dit jaar komt de assistent waarschijnlijk wel aan bod. De kans is groot dat er nieuwe features worden aangekondigd om de concurrentie met Amazon Alexa, Siri en Cortana aan te kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om beter gesprekken te voeren, verbeterde beeldherkenning en betere spraakherkenning.
Daarnaast bestaat de kans dat de Assistant op meer plekken gaat opduiken. Nu zit de kunstmatige intelligentie al in de app Allo, in de Google Home en de Google Pixel. Maar Google kennende willen ze wel uitbreiden en wordt het voor meer apparaten beschikbaar. Bijvoorbeeld voor iOS, waar zelfs al geruchten over zijn, weet Android Police.
Verder is het redelijk te verwachten dat de Google Home, de slimme speaker, met meer apparaten gaat samenwerken. Zo kun je nog meer in je huis besturen met de speaker en komt het apparaat misschien in de buurt van de mogelijkheden van Amazons Echo.
Virtual en augmented reality
Daydream VR headset, een soort opvolger van de Cardboard. Daarnaast is YouTube VR ook een aandachtspunt tijdens deze conferentie. Tijdens de tweede dag is er namelijk een sessie met Clay Bavor, het hoofd van virtual reality bij Google, en daar wordt gesproken over de beide platformen. Een redelijke kans dat er nieuwe headsets, nieuwe telefoons die Daydream ondersteunen of nieuwe apps voor het platform worden aangekondigd dus.
Google presenteerde vorig jaar deEn ook op het gebied van augmented reality staat Google niet stil. Project Tango komt tijdens I/O namelijk ook aan bod tijdens een sessie. De grootste kans is dat er nieuwe apparaten komen die Tango ondersteunen, aangezien dat er nu nog niet heel veel zijn.
Ook bestaat er een mogelijkheid dat Google augmented en virtual reality gaat samenvoegen tot “mixed reality”, zoals Microsoft vorige week tijdens Build deed. Virtual reality sluit je namelijk af van de wereld en zet je echt in een aparte omgeving, augmented reality mixt de echte en virtuele werelden met elkaar. Een samenvoeging van de twee technieken is niet ondenkbaar.
Nieuwe versie van Android
Het is eigenlijk een standaard geworden tijdens I/O: de nieuwe versie van Android wordt aangekondigd. Dit jaar is dat Android O, waar al een eerste versie van beschikbaar is voor ontwikkelaars. Heel veel is nog niet bekend over het nieuwe besturingssysteem, al weten we wel dat er icoontjes zijn die bewegen en zich aanpassen aan de omgeving.
Verder komt er picture-in-picture video en moet Android vanaf dit moment sneller updates gaan krijgen. Ook kun je notificaties gaan snoozen, zodat ze later verschijnen. Handig als je er nu even geen tijd voor hebt, maar over een uurtje wel. Notificaties worden bovendien beter gegroepeerd, zodat je alleen degene die je niet wilt zien kunt blokkeren.
Android Auto
Android Auto werd al in 2014 aangekondigd. Met dit systeem moet je content van je smartphone kunnen projecteren op het scherm op je dashboard in de auto. Op dit moment zijn er 300 automodellen waar de software op draait. Maar misschien komen er wel meer bij en komen er wel meer features.
Instant Apps
Dan is er tot slot nog een verwachting waar ik zelf heel blij van wordt: Instant Apps. Google kondigde ze vorig jaar al aan, maar deed er tot nu toe weinig mee. Misschien ben je dus alweer vergeten wat het ook al weer was. Het idee is dat je een app niet langer hoeft te installeren voor je het kunt gebruiken. Een Instant App kan direct opgestart worden en gestreamd worden via het internet. Ben je klaar, dan gaat de app weer weg. Net zoals bij een website dus.
Nadeel is echter wel dat Instant Apps specifieke delen van Android nodig hebben om te werken. Daardoor worden ze waarschijnlijk niet voor iedereen beschikbaar en ook in mindere mate gemaakt. Maar tijdens I/O staan ze wel weer op de agenda, dus de kans is groot dat we ook hier een update over krijgen.