Dit voetbalveld wordt verlicht door de bewegende spelers

Een voetbalveld dat wordt verlicht door de inzet van de bewegende spelers is de nieuwste noviteit in het hartje van de favela’s van Rio. Het veld vangt de bewegingsenergie van spelers op en zet het om in stroom om de lampen rond het veld te laten schijnen.

Het lijkt snel te gaan: schreven we gisteren nog over een wearable om je eigen beweging om te zetten in extra power voor je smartphone, zien we vandaag een heel voetbalveld voorzien van de technologie in Rio de Janeiro.

Maar helemaal nieuw is de techniek, die in opdracht van Shell is toegepast, natuurlijk niet. In Rotterdam zagen we al eerder de energieopwekkende dansvloer, die er voor moest zorgen dat discotheek WATT in 2008 energieneutraal moest zijn. Persoonlijk gaat mijn hartje toch iets sneller kloppen van dit initiatief.

Onder het kunstgras zijn speciale tegels verwerkt, die kinetische energie kunnen omzetten in daadwerkelijke stroom. Deze wordt vervolgens opgeslagen in accu’s, die in de avonduren het veld verlichten. Zo gaat de energie van spelers overdag dus ook niet verloren. Op een volle batterij blijft een lamp zo’n 10 uur branden.

Het nieuwe voetbalveld in de favela Morro da Mineira werd in september officieel geopend door levende legende Pelé.

shell-rio-pitch