Google lanceert clouddienst voor DNA: Google Genomics

Google lanceert binnenkort een nieuwe clouddienst voor DNA, Google Genomics. De internetgigant is begonnen met het benaderen van ziekenhuizen en universiteiten met de vraag of zij hun DNA data willen opslaan met behulp van de nieuwe dienst.

Helemaal verrassend in de actieve benadering van Google niet. Het Amerikaanse bedrijf lanceerde Genomics dit voorjaar al, maar zag de dienst verdrukt worden in een storm van nieuwe productlanceringen en opzienbarende R&D projecten die naar buiten kwamen.

Dat Google met hun Fit-platform dus een halfslachtig product voor de consumentenmarkt heeft gelanceerd, bleek dus slechts een deel van de puzzel. Met Genomics krijgt Google mogelijk de verantwoordelijkheid over duizenden genomen wereldwijd, mits het de drukkende concurrentiestrijd van Amazon, IBM en Microsoft weet te winnen.

Vooralsnog blijft dat een stevige kluif: een groot deel van de wetenschappelijke wereld stelt dat de DNA data te complex is voor Google en dat zij nauwelijks een bijdrage kunnen leveren aan het vakgebied. Aan de andere kant laat een onderzoeker die recent een presentatie te zien kreeg van Genomics weten “nu te snappen hoe de reisbranche zich voelde toen ze Expedia zagen“.

Een belangrijke troef in de strijd om DNA data zal de prijs van opslag in de cloud gaan worden, een strijd waar vooral Amazon en Google zich op storten. Op dit moment rekent Google zo’n $25 om een compleet genoom op te slaan. De rauwe data van een menselijk genoom is ongeveer 100 GB, maar zou kunnen worden teruggebracht naar 1 GB, waardoor de kostem op $0.25 zouden komen.

Hoewel er geen inzage is in het formaat dat Google Genomics nu al heeft, maar diverse open onderzoeksprojecten hebben sowieso al meer dan 3500 genomen opgeslagen op diverse platforms van Google. Deze data is overigens niet verbonden aan andere initiatieven, zoals Google’s Calico – de startup die ons leven wil verlengen.