Dit zijn de 6 belangrijkste nieuwe functies in iOS 9

iOS 9 komt dit jaar naar je iPhone of iPad, maar is het een update om naar uit te kijken? Wij zetten de belangrijkste nieuwe features voor je op een rijtje.

Siri wordt proactief

De belangrijkste vernieuwingen gaan we terugzien in Siri, de spraakassistent die eindelijk meer wordt dan dat. Ja, je kunt Siri nog meer verschillende opdrachten geven, maar belangrijker is dat je personal assistant allerlei taken van je over gaat nemen. Gebruik je een bepaalde app regelmatig om 7 uur ’s ochtends, dan gaat je iPhone of iPad je voortaan voorstellen die app met een simpele swipe-beweging te openen.

Daarnaast zet Siri afspraken die voorbij komen in je mailwisselingen vanzelf in je agenda en zie je minder vaak onbekende telefoonnummers voorbij komen, omdat iOS 9 automatisch je mails checkt om te zoeken naar de bijbehorende naam. Daar blijft het niet bij, want je iPhone stelt op basis van je afspraken wie je zou kunnen bellen, checkt interessante locaties in je omgeving en schotelt je actueel nieuws voor. Daarnaast komt er een API beschikbaar die je niet alleen laat zoeken in je voorgeïnstalleerde iPhone-apps, maar ook apps van andere ontwikkelaars.

Apple benadrukt dat alle gegevens geanonimiseerd worden doorgestuurd naar zijn servers, terwijl de meeste data worden opgeslagen op het apparaat zelf. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je privacy.

iPhone6_iPadAir2_iOS9-PRINT-2

OV-planner voor Apple Maps

Het was zo’n beetje het slechtst bewaarde iOS 9-geheim, maar nu dan eindelijk officieel: je kunt ook OV-routes plannen in Apple Maps. Dat gaat net even anders dan je gewend bent van concurrent Google Maps. Je kunt bijvoorbeeld een kaart openen waar alleen OV-routes op te zien zijn. Daarnaast navigeer je niet alleen naar het dichtstbijzijnde station, maar zie je ook waar je het snelst een ingang kunt vinden.

iPhone6_iPadAir2_iOS9_News-PRINT

Concurrentie voor Flipboard en Evernote

Apple geeft de Notities-app een behoorlijke update en introduceert met News zelfs een compleet nieuwe applicatie. Je kunt je notities voortaan uitbreiden met to do-lijstjes en tekeningen, terwijl je ook snel allerlei content (foto’s, websites, enz.) toe kunt voegen. Het zijn functies waar je nu Evernote nog voor nodig hebt, maar die app kun je voortaan dus achterwege laten. Datzelfde geldt voor Flipboard, want News flikt hetzelfde kunstje, maar dan net even beter. Je kunt je favoriete onderwerpen aanvinken en krijgt vervolgens het laatste nieuws voorgeschoteld. De app leert over jouw interesses en kan zo dus steeds beter inschatten wat je graag wilt lezen. Ontwikkelaars kunnen hun artikelen specifiek aanpassen aan News, zodat je straks hopelijk allerlei prachtig vormgegeven nieuws voorbij ziet komen.

Apple Pay naar het Verenigd Koninkrijk

Wanner Apple Pay naar Nederland komt? We durven het je niet te zeggen, maar de Britten kunnen hun iPhone of Apple Watch in juli gebruiken om af te rekenen in de supermarkt. Daarnaast kunnen ze ook hun bus- of metroritje voortaan betalen met Apple Pay, dat ook ondersteuning krijgt van Mastercard en Visa. Verder wordt het eenvoudiger om allerlei klantenkaarten, tickets en bevestigingen toe te voegen aan Passbook, dat in iOS omgedoopt wordt naar Wallet.

apple-pay

Multitasken op je iPad

Het is eindelijk zover: je kunt voortaan multitasken op je iPad. Het is bijvoorbeeld mogelijk om twee applicaties naast elkaar te draaien. Uitermate handig, bijvoorbeeld als je berichten uit wilt wisselen via iMessage en ondertussen je mail wilt checken, zonder het zicht op een van beide apps te verliezen. Daarnaast kun je video’s in een klein scherm blijven bekijken in andere apps, zodat je geen doelpunten meer hoeft te missen van je favoriete voetbalclub.

Accuduur flink verbeterd

We klagen allemaal over de accuduur van onze gadgets, dus we zijn blij dat Apple naar alle klaagzangen heeft geluisterd. Door diverse optimalisaties kun je ongeveer een uur langer gebruik maken van je iPhone, terwijl een speciale Low Power-mode ervoor zorgt dat je smartphone het liefst drie uur langer uithoudt. Ideaal als je een tijdje niet in de buurt bent van een stopcontact.

De release

De testversie van iOS 9 verschijnt al in juli, maar voor de definitieve release zullen we nog tot de herfst moeten wachten. De exacte datum volgt ongetwijfeld later.