Dit zijn de tien belangrijkste technologische trends volgens Gartner

Onderzoeksbureau Gartner heeft de tien belangrijkste technologische trends op een rij gezet in een nieuw onderzoeksrapport. Het bedrijf presenteerde het rapport tijdens het Symposium/ITxpo-evenement in Orlando. De belangrijkste trend uit het “Top Ten Strategic Technology Trends for 2016“-rapport? Apparaten met sensoren die samenwerken.

1. Het netwerk der dingen

Volgens Gartner is de belangrijkste trend ronduit de apparaten die steeds meer sensoren bevatten en steeds beter gaan samenwerken. De apparaten gebruiken we zowel voor ons persoonlijke als professionele leven en daardoor kunnen devices enorm veel data verzamelen. Waar deze nu nog los van elkaar werken, gaan deze in de toekomst beter met elkaar werken en informatie uitwisselen. Op deze manier kunnen apparaten ons veel meer inzicht geven in patronen in het leven.

In Amsterdam is de eerste stap gezet om dit proces te faciliteren. Daar hebben verschillende partijen een decentraal Internet of Things-netwerk opgezet.

2. Onmerkbare ervaringen

Omdat apparaten in de toekomst over zoveel informatie beschikken verschuift de uitdaging voor ontwikkelaars. Waar het nu de vraag is hoe je het best mogelijk data verzamelt en gebruikt, ligt in de toekomst de nadruk meer op hoe de ervaring zo onopvallend mogelijk kan worden gemaakt.

Veel apparaten en programma’s kunnen op de achtergrond van alles regelen voor de gebruiker, maar in de toekomst wordt dit proces een stuk onopvallender volgens Gartner. In plaats van actief programma’s aansturen, sturen de programma’s op de achtergrond het leven van de gebruiker aan.

3. Beter 3D-printing materiaal

Er is enorm veel mogelijk op het gebied van 3D-printing en volgens Gartner neemt dat in de toekomst alleen maar toe. Nu bedrijven zoals Tesla en Space X 3D-printers gebruiken om respectievelijk onderdelen te printen voor auto’s en raketten, nemen de beschikbare materialen alleen maar toe. Hierdoor kan in de toekomst 3D-printing toegepast worden op allerlei gebieden.

3d_printing

4. Informatie over alles

Volgens Gartner zorgen 25 miljard apparaten in 2020 ervoor dat er data over van alles en nog wat beschikbaar is. Al deze data levert zowel problemen als kansen op en bedrijven die met al deze data het best omgaan, zijn het meest toekomstbestendig.

Recent maakte diverse instanties bekend dat er een big data-opleiding komt in Brabant, daar leren studenten juist om om te gaan met de gigantische hoeveelheid data die tegenwoordig beschikbaar is.

5. Betere machine learning

In de toekomst zullen devices niet enkel in staat zijn om data te verzamelen, maar gaan ze ook leren van al die informatie. Machine learning houdt simpel weg in dat een algoritme steeds een stukje slimmer wordt. Robots nemen nu al veel taken over, zoals het schrijven van het korte nieuwsberichten. In de toekomst gaan robots volgens Gartner veel meer taken overnemen waar nu nog mensenarbeid voor nodig is.

6. Robots!

Zelfstandige robots gaan volgens Gartner een belangrijke rol spelen in ons bestaan. Het meest concrete voorbeeld is de zelfrijdende auto, waar grote bedrijven zoals Uber, Google en Volvo mee bezig zijn. Maar ook op andere gebieden gaan autonome robots een grotere rol spelen. Op het gebied van autonome drones is er volgens Gartner nog genoeg ruimte voor innovaties.

Zelfrijdende auto van Google

7. Pro-actieve beveiliging

Er zijn steeds meer bedrijven die kampen met de diefstal van gegevens van bijvoorbeeld klanten. Vreemdgangerswebsite Ashley Madison is hier misschien het beste voorbeeld van, daar werden eerder dit jaar de gegevens gestolen van meer dan 30 miljoen gebruikers.

Gartner voorspelt dat in de toekomst bedrijven zich beter gaan wapenen tegen dit soort beveiligingsrisico’s. Waar bedrijven nu vaak alleen kunnen reageren op aanvallen wordt er in de toekomst de nadruk gelegd op pro-actieve beveiliging. Door complexe voorspellingsmodellen te maken zijn bedrijven beter in staat om zichzelf en hun klanten te beschermen.

8. Menselijke technologie

De analyseertechniek van diverse platformen gaan steeds meer lijken op de manier waarop mensen nadenken. Waar voorheen platformen zoals Facebook enkel grove schattingen konden maken door analyse uit te voeren, worden deze systemen steeds verfijnder. Zo kan Facebook met de Deepface-technologie even nauwkeurig personen herkennen als mensen dat kunnen.

Deepface

9. Samenwerking tussen apps en diensten

Vergelijkbaar met de ‘het netwerk der dingen’-trend gaan ook steeds meer diensten en apps samenwerken en data uitwisselen. Uber-concurrent Lyft is in diverse landen samen gaan werken met andere bedrijven die vergelijkbare diensten aanboden, om zo tot een betere overkoepelende app/dienst te komen. Op deze manier kunnen bedrijven relatief makkelijk uitbreiden en de kosten laag houden. Verbeterde technologie maakt het samenwerkingsproces makkelijker.

10. IoT-netwerken

Gartner ziet tot 2018 grote problemen op het gebied van Internet of Things-netwerken. Momenteel zijn de aanbieders en technologieën erg uiteenlopend en volgens het bedrijf zou iedereen er baat bij hebben als die bedrijven beter samen gaan werken. Dat weerhoudt het Internet of Things er niet van om uit te groeien tot succes. Eerder schreven we op Numrush een uitgebreid artikel over Internet of Things-netwerken en waarom deze belangrijk zijn.