DJ’s maken in de toekomst mogelijk muziek met deze handschoenen van Imogen Heap


Wie bekend is met Imogen Heap weet dat de Engelse singer-songwriter naast het maken van prachtige nummers ook bekend staat als innovatieve muzikante. Wederom maakt ze haar naam waar met de ontwikkeling van een paar hi-tech handschoenen waarmee elektronische muziek kan worden gemaakt.

De zogenaamde Mi.Mu handschoenen maken het mogelijk door middel van handbewegingen elektronische muziek te maken. Met behulp van geïntegreerde sensoren en een Wifi-verbinding wil Heap naar eigen zeggen de toekomst van muziek veranderen.

w640

In samenwerking met een team van interactieve ontwerpers, sensor technologen en verschillende muzikanten heeft Heap jarenlang gewerkt aan het ‘handschoenen-project’, en met resultaat. Met Mi.Mu vindt er een overgang plaats van knoppen, draaitafels en keyboards naar natuurlijke bewegingen waarbij performance een hele nieuwe betekenis krijgt. Muziek komt volgens Heap hierdoor tot leven:

It’s about wanting to bring life to instruments that don’t have a body. They’re for things that don’t have a character. There are lots of sounds that people make out of nothing – they’re sine waves and square waves. For all of those things, gestural interaction can really bring them to life.

Het enige wat het project nog tegenhoudt om de handschoenen beschikbaar te maken voor andere muzikanten is geld. Vandaar dat Mi.Mu nu te vinden is op het crowdfunding platform Kickstarter waarop Heap en haar team 200,000 pond in hopen te zamelen voor verdere ontwikkeling en productie.

Dat gaat vooralsnog de goede kant op: met nog 58 dagen te gaan is het project al over de helft van het beoogde bedrag. Dan rest nog de vraag of andere muzikanten daadwerkelijk gebruik zullen willen maken van de handschoenen; verschuilen zij zich niet liever achter hun keyboard of draaitafel?