Onderdelen van Google Glass kosten los slechts $80

Toevallig een Google Glass aangeschaft tijdens Google’s tijdelijke verkoop van de bril op 15 april in de VS? Dan zal je waarschijnlijk niet blij worden van dit nieuws. De slimme bril die je hebt aangeschaft voor $1500 blijkt namelijk uit onderdelen te bestaan die samen niet duurder zijn dan $80! Dat is ongeveer vijf procent van het hele bedrag; een ‘klein’ verschil.

Het nieuws blijkt uit een onderzoek van Teardown.com waarin wordt aangegeven dat het duurste onderdeel van de Google Glass een ‘Texas Instruments OMAP 4430 application’ processor is met een prijs van $13,96. Samen met een camera ter waarde van $5,66, een beeldscherm van $3, een 16GB geheugenkaart voor $8,18 en een aantal andere nóg goedkopere onderdelen komt de slimme bril als geheel uit op een bedrag van $79,78: nog geen zestig euro!
glass-teardown-exploded-top

Het blijkt overigens wel om een grove schatting van de kosten per onderdeel te gaan. Bovendien wordt er geen rekening gehouden met eventuele ontwikkelingskosten. Teardown.com is dan ook van plan de kosten nogmaals nauwkeuriger te gaan onderzoeken. De resultaten zullen binnenkort worden onthuld, maar verwacht wordt dat het eindbedrag niet dramatisch zal veranderen.

Google, die natuurlijk niet blij is met het nieuws, heeft in een korte reactie laten weten dat de schatting compleet verkeerd is. Hoewel de kans klein is dat de onderzoekers er volkomen naast zitten zullen de kosten van de bril voornamelijk voortkomen uit het geld dat Google heeft gestoken in het onderzoek en de ontwikkeling van Glass, evenals het design- en de marketingkosten.

Hoewel het zeker grote kostenposten zijn, zijn deze vaak van tijdelijke duur; naar verloop van tijd worden ze terug verdiend bijvoorbeeld met de verkoop van de bril. Als de schatting van Teardown juist is, dan geeft dit wel hoop dat Google Glass in de toekomst en stuk betaalbaarder kan zijn.