Dokter op oproepbasis: Uber voor huisartsen is in de maak

Waar Uber de afgelopen twee jaar de taxibusiness behoorlijk op zijn kop zette, bedenken slimme ondernemers momenteel manieren om hetzelfde model in andere beroepsgroepen toe te gaan passen. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, waarbij huisartsen binnenkort wellicht weer alsvanouds op huisvisite komen.

Volgens welingelichte kringen in Silicon Valley is Oscar Salazar, een van de betrokkenen bij de eerste prototypes van Uber, op dit moment bezig met de ontwikkeling van een nieuwe dienst die consumenten in staat stelt om doktoren op oproepbasis langs te laten komen. Bij een huisbezoek kan de dokter een diagnose stellen en als dat noodzakelijk is zal hij of zij de patiënt doorverwijzen naar een ziekenhuis.

Het principe werkt ongeveer gelijk aan dat van Uber: Via een app of website kan een individu een directe afspraak maken voor een huisbezoek met een dokter bij hem in de buurt. De dokter komt hoe dan ook: Jij bepaalt zelf hoe groot het noodgeval is, zolang je de kosten voor de afspraak maar zelf betaalt. Er zal waarschijnlijk gewerkt gaan worden met verschillende gradaties van zorg: Zo kost een net afgestudeerde arts minder dan een ervaren specialist. Op dit moment hebben al 40 doktoren zich aangemeld voor de dienst, die in New York zal lanceren. Volgens de geruchten zal de dienst “Housecall” of “Doctor Housecall” gaan heten.

Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat steeds meer ondernemers nieuwe modellen ontwikkelen voor branches waarin al jaren weinig innovatie plaats vindt, maar al helemaal als het om een branche gaat die op de eerste plaats door de overheid gereguleerd wordt zoals de gezondheidszorg. Toch is er veel onvrede over bestaande systemen, en dus is het niet gek dat er steeds vaker van buitenaf geïnnoveerd wordt.

Het lijkt een kwestie van geduld voor ook het onderwijs, transport en andere publieke diensten op de schop worden genomen door slimme zakenmensen die denken dat het beter en slimmer kan. Dat de consument bereid is te betalen voor meer kwaliteit, heeft het grote succes van Uber inmiddels aangetoond.