Binnenkort een chip die voedsel kan scannen en herkennen in je smartphone of Google Glass?

Een van de grote innovaties waar op dit moment nog veel mensen op zitten te wachten is de mogelijkheid om hun eten te monitoren middels een automatische scan. TellSpec is misschien een van de bedrijven die een revolutionaire nieuwe technologie heeft ontwikkeld om dit mogelijk te maken.

De TellSpec scanner maakt gebruik van de weerkaatsingen van het licht in de moleculen van een voedingsproduct. Die reflectie is voor elke product anders, en zodoende is de TellSpec app in staat om te bepalen om welk product het gaat en welke voedingswaarden in dit specifieke voedsel aanwezig te zijn. In een demo van het product zien we bijvoorbeeld dat de scanner gericht kan worden op bonbon of chipje, om te bepalen hoeveel gluten, pesticiden maar ook simpelweg calorieën er in dat product zitten.

De bedenkers van TellSpec haalden verleden jaar ruim $300,000 dollar op met een succesvolle Indiegogo campagne, en verzamelden ook nog eens 1 miljoen aan seed funding om hun idee te realiseren. De eerste batch met scanners is momenteel in ontwikkeling en zal in de zomer van 2014 geleverd worden.

Echt interessant wordt het natuurlijk pas als grote fabrikanten als Apple of Samsung de speciale chip die voor het scannen van voedsel ontwikkeld werd gaan integreren in hun smartphones of wearables. De combinatie van een foodscanner en Google Glass zou voor veel mensen die last hebben van een allergie of een speciaal dieet volgen een uitkomst zijn, omdat het device je dan een seintje kan geven als je op het punt staat iets slechts te eten.

Ook de mogelijkheid van de integratie van deze hardware met bestaande voedseltrackers zoals Foodzy wordt daarmee interessant, omdat die vaak al beschikken over een enorme database aan producten en een interface waarmee de data direct relevant wordt voor gebruikers, bijvoorbeeld via persoonlijks statistieken en dashboards.

Op dit moment is het nog wel even de vraag hoe accuraat de chip in de praktijk zal gaan werken. De TellSpec is in demonstraties goed in staat om losse producten zoals een boterham of tomaat te scannen, maar hoe gaat het om met complexe gerechten waarin zeer veel verschillende producten zijn verwerkt? Ook blijkt het een uitdaging om de TellSpec op een zo klein mogelijk formaat geproduceerd te krijgen. Voordat een dergelijk systeem in een Google Glass of smartphone past zal er dus nog wel de nodige evolutie moeten plaats vinden, maar het zou met niet verbazen als ze daar bij Apple, Google of Samsung al een aardig eind mee op weg zijn.