Door virtual reality kinderen bewust maken van de gevaren om geen fietslicht te hebben

Omdat ontzettend veel jongeren zonder licht fietsen, hebben Veilig Verkeer Nederland en Shell een virtual reality-game uitgebracht die de gevaren voor jongeren inzichtelijk maakt. Vandaag is de game door een groep basisschool leerlingen positief ontvangen.

Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 90 procent van jongeren zowel geen voor- als achterlicht op zijn fiets heeft. Het is al talloze keren aangetoond dat fietsen zonder licht tot gevaarlijke verkeerssituaties kan leiden. Des te meer reden om hier deze winter aandacht aan te besteden, aldus Veilig Verkeer Nederland (VVN).

De basisschoolleerlingen speelden in de virtual reality-game echter niet de fietser, maar juist de automobilist. Op deze manier hoopt José de Jong, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland, juist kinderen inzicht te geven in hoe slecht zij zichtbaar zijn voor automobilisten:

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje en de zichtbaarheid van fietsers is aanzienlijk minder wanneer zij geen verlichting op hun fiets hebben. Met dit initiatief hopen we samen met onze partner Shell het toenemende aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Door kinderen zelf, in plaats van hun ouders, te laten inzien hoe belangrijk fietsverlichting is, hopen we dat ze hun fietslamp altijd gebruiken.

Volgens VVN hebben jongeren pas door hoe belangrijk fietsverlichting is, op het moment dat zij zelf achter het stuur zitten. Met behulp van virtual reality hoopt de organisatie jongeren die les al op een jongere leeftijd bij te brengen.