KPN rolt komend jaar landelijk dekkend Internet of Things-netwerk uit

Internet of Things

KPN wil voor het einde van volgend jaar een landelijk Internet of Things-netwerk hebben uitgerold. Het gaat om een zogenaamd LoRa-netwerk (Long Range Wide Area), dat zich in ieder geval in Nederland lijkt te ontwikkelen tot de standaard voor IoT-netwerken. De uitrol start volgende maand al in Den Haag in Rotterdam.

Het was al bekend dat KPN bezig was met het aanleggen van een dergelijk netwerk, maar een verdere planning was tot vandaag niet bekend. Hoeveel toegang het netwerk moet kosten en welke voorwaarden daar aan zitten is onduidelijk.

Speciale Internet of Things-netwerken zijn nodig omdat sensoren of andere Internet of Things-apparaten hierdoor makkelijk verbonden kunnen worden met internet, zonder dat het veel stroom kost. Eerder schreven we hier al een uitgebreide uitleg over.

Naast KPN is ook Orange, dat in Nederland enkel nog actief is met het aanbieden van zakelijke diensten, bezig met het uitrollen van een netwerk. Daarnaast zijn er meer open initiatieven van onder meer The Things Netwerk. Zijn rollen met behulp van vrijwilligers LoRa-netwerken uit en hebben vorige week crowdfunding-campagne gestart om de apparatuur hiervoor betaalbaar aan te bieden. In Nederland hebben onder meer Amsterdam, Eindhoven en Groningen al een open LoRa-netwerk dat vrij te gebruiken is