Dorstig weertje: Biometrische sensor meet het vochtpeil onder je huid

Een nieuwe biometrische sensor van Sandia National Laboratories maakt gebruik van een piepkleine naald om te kunnen bepalen of het tijd is om je vochtpeil aan te vullen of niet. Hoewel we al jarenlang vertrouwen op ons dorstgevoel, lijkt dat dus binnenkort een antieke benadering voor het nuttigen van een drankje.

Het werd de afgelopen dagen nog maar eens duidelijk: het is belangrijk om ons lichaam voldoende te hydrateren. Uit vocht en andere voeding haalt ons lichaam electrolyten, bijvoorbeeld calcium, kalium, magnesium of andere zouten. Een tekort van één van deze stoffen kan leiden tot klachten als bijvoorbeeld spierkramp.

biosensor

De nieuwe biometrische sensor van Sandia National Laboratories maakt het mogelijk om deze waardes uit te lezen via een micronaald die het vocht tussen de cellen van je huidoppervlak kan meten. De test brengt daardoor geen pijn met zich mee: de naald komt niet diep genoeg om zenuwcellen te raken.

Volgens de onderzoekers is de sensor – gemakkelijk te dragen in een armband, als een horloge – vooral geschikt voor artsen die hun patiënten verscherpt in de gaten willen houden, sporters die optimaal willen presteren of soldaten die maximale focus gedurende hun dienst moeten hebben.

This is the future of personalized health care. These wearable technologies are just starting to come out in different forms. It’s inevitable that people will go there.

Het vernoemen van die soldaten is overigens geen hele grote verrassing als je je bedenkt dat het lab van Sandia de nieuwe sensor ontwikkelde in nauwe samenwerking met het Amerikaanse leger.

Wanneer en of de nieuwe sensor verder in gebruik zal worden genomen, is nog onbekend.