Fabrikanten lanceren massaal koptelefoons voor de iPhone 7

iPhone 7 koptelefoon

Eén van de eerste geruchten die naar buiten kwam over de iPhone 7 is dat dit toestel niet langer een koptelefoonaansluiting zou bezitten. Morgen wordt hij aangekondigd en weten we het zeker, maar eigenlijk is er al geen twijfel meer over mogelijk: iPhone-bezitters kunnen straks niet meer een normale koptelefoon met een standaardplugje inprikken.

En dat zal vanzelf ook gaan geleden voor mensen met een ander merk smartphone. Sterker nog: Motorola maakte eerder deze zomer al smartphones zonder het welbekende ronde gaatje. En chipfabrikant Intel wil er ook vanaf en zou graag zien dat koptelefoons een USB-C-aansluiting krijgen.

Het wordt in het begin even lastig. Je moet met een verloopje aan de slag of moet een nieuwe draadloze koptelefoon kopen. Daarnaast maken mensen zich zorgen over het feit dat je wel een koptelefoon kan aansluiten op de Lighting-poort van een iPhone, maar je het toestel dan niet meer tegelijkertijd kunt opladen. En het is daardoor nu al de meest besproken vernieuwing in de iPhone in jaren.

Voor de fabrikanten van headphones is het echter goed nieuws. Doordat de geruchten al zo lang zo sterk waren, hebben zij massaal geïnvesteerd in iPhone 7-vriendelijke koptelefoons. De meeste daarvan zijn draadloos. Zo zagen we Bose deze zomer de prachtige QuietComfort 35 introduceren en Sennheiser kwam met de PXC 550. En vanochtend kwam Bragi met draadloze oordopjes.

Op de IFA zijn er nog veel meer aangekondigd. Je zou bijna kunnen zeggen dat het fijn is dat je straks een reden hebt om een nieuwe hoofdtelefoon te kopen, want er is zoveel moois! Ik zet de vijf mooiste modellen van de IFA even voor je op een rij.

1. Bowers & Wilkins P7 Wireless

Bowers & Wilkins P7

Ik ken een aantal mensen die groot fan zijn van Bowers & Wilkins. Niet zo gek ook, want dat merk combineert een bijzonder design met fantastisch geluid. Het is zo’n merk waarbij mensen hun hoofdtelefoon inruilen voor een nieuwe versie zodra die uitkomt. De laatste aanwinst was de Bowers & Wilkins P7, die vanaf dit najaar ook draadloos te krijgen is. Zijn voorganger de P5 was er ook al in een versie met en één zonder kabel.

De Bowers & Wilkins P7 Wireless koppel je via bluetooth aan je smartphone en heeft een accu die maar liefst 17 uur meegaat. Je kunt hem opvouwen, zodat je hem makkelijk in je tas kunt stoppen en er zit een kabel bij, voor als je hem toch in een ouderwetse koptelefoonaansluiting wil pluggen. Dankzij de ingebouwde microfoon kun je er ook mee bellen. Prijskaartje: 400 euro.

2. Sony MDR-1000X

sony

Als je veel reist, bijvoorbeeld met de trein of het vliegtuig, dan is een noise cancelling headphone heerlijk. Dit filtert het omgevingsgeluid weg, waardoor je de wereld om je heen even kunt vergeten en eventueel geconcentreerd kunt werken. Bose is op dat vlak heel erg goed bezig en veel mensen worden erg blij van de draadloze QuietComfort 35, maar het bedrijf krijgt concurrentie van Sony.

De Sony MDR-1000X is een draadloze noise cancelling headphone in dezelfde prijsklasse (hij kost 400 euro) en met dezelfde uitstraling als die van Bose. Een interessante toevoeging is echter een speciale modus waarin omgevingsgeluid wordt geblokkeerd, maar mensen wel tegen je kunnen praten. Op straat of op je werk wel zo fijn! De accu houdt het trouwens lekker lang vol: zo’n 20 uur.

3. Libratone Q Adapt

Libratone Q Adapt

Libratone Q Adapt

Het Scandinavische Libratone introduceerde op de IFA twee nieuwe headphones. Een draadloze koptelefoon – genaamd Q Adapt On-Ear – met relatief kleine oorschelpen en een batterijduur van 15 uur. Daarnaast komt het bedrijf ook met de Q Adapt In-Ear. Deze oortjes hebben wel gewoon een kabel, maar in plaats van een standaardplugje zit er een Lichting-stekkertje aan voor de iPhone.

Beide producten bevatten actieve noise cancelling, waarmee je kunt instellen hoe sterk die is. Een beetje vergelijkbaar met wat Sony doet dus. Via de bijbehorende app kun je kiezen uit maar liefst vijf verschillende niveaus. De Q Adapt On-Ear kost 249 euro en de Q Adapt In-Ear is met €179 iets goedkoper. Ze komen dit najaar op de markt in de diverse kleuren.

4. Audeze iSine 10

Audeze iSine 10

Audeze toonde in Berlijn zijn iSine 10. Dit zijn oortjes met een driver van 3 centimeter aan de buitenkant van je oor. Het ziet er een beetje vreemd uit, maar het zorgt voor een fantastisch geluid! Dat fantastisch geluid komt met een prijskaartje, want deze in-ears kosten je 400 dollar (omgerekend 360 euro). Ze worden geleverd met een Lighting-kabel voor je iPhone en een app waarmee je het geluid helemaal kunt aanpassen naar je wens. Er zit echter ook een ouderwetse kabel bij. Eén nadeel: een microfoon zit er niet in.

Je kunt de Audeze iSine 10 nu al reserveren via de site van de fabrikant, de levering start in november. Als je deze oortjes online bestelt, mag je ze 30 dagen uitproberen en terugsturen als je niet tevreden bent.

5. Speciaal voor de hardlopers: Jabra Elite Sport

Jabra Elite Sport

Jabra maakte de afgelopen jaren fantastisch oortjes voor hardlopers, door er tegelijkertijd sensoren in te stoppen om je prestaties te meten. Een nadeel: ze hadden bijna allemaal een kabel. Op de IFA toonde het bedrijf de Jabra Elite Sport. Alle handige sensoren voor sporters zitten erin, inclusief een hartslagmeter,maar dan wel draadloos.

Naast je hartslag wordt met deze oortjes je afgelegde afstand, tempo en het aantal verbrande calorieën bijgehouden. Die data kan je inzien met behulp van een bijbehorende smartphone-app. De ingebouwde batterijen gaan 3 uur mee. Relatief kort, maar lang genoeg voor de meeste hardlooptrainingen. Ze zijn vanaf eind oktober te koop voor 250 euro.