Drie vrouwelijke werknemers klagen Uber aan voor discriminatie

Drie vrouwelijke medewerkers van Uber hebben het taxibedrijf aangeklaagd voor discriminatie. Dat schrijft Reuters. Daarmee komt Uber opnieuw publiekelijk in het nieuws als vrouwonvriendelijk bedrijf. Begin dit jaar maakte een blog over seksisme binnen Uber grote indruk. Het bericht leidde uiteindelijk tot meerdere ontslagen. Ook legde oprichter Travis Kalanick zijn functie neer.

De drie vrouwelijke software-ontwikkelaars met Zuid-Amerikaanse roots die nu een rechtszaak beginnen, zeggen dat Uber hen discrimineert door een minderwaardig salaris te betalen. Ook worden zij op andere manieren benadeeld. Vergeleken met collega’s voelen zij zich achtergesteld op het gebied van salaris, promotie en andere voordelen.

In de aanklacht beschrijven de vrouwen dat Uber-medewerkers niet eerlijk worden beoordeeld op hun prestaties. In plaats daarvan worden mannen, witte en Aziatische medewerkers voorgetrokken. Vrouwen, latino’s, oorspronkelijke bewoners van Amerika en Afro-Amerikanen krijgen lagere scores. Daardoor is het voor deze groep moeilijker om carrière te maken, staat in de rechtszaak.

Twee van de vrouwen werken sinds deze zomer niet meer bij Uber. Eén van de vrouwen werkt nog wel voor het techbedrijf. Voormalig CEO Kalanick is sinds augustus opgevolgd door Dara Khosrowshahi. Diezelfde maand heeft Uber salarisverhogingen voor meer gelijkheid doorgevoerd, schrijft Reuters. De nieuwe CEO heeft gezegd de cultuur binnen het bedrijf te willen veranderen.