Deze drone met grijpklauwen is eigenlijk gewoon een robot-zeearend

Drone? Zeearend? Nee, deze drone van het Japanse ProDrone is het allebei. Het gevaarte met zes propellers heeft twee grijpklauwen aan zijn romp vastzitten, die volgens de fabrikant een gewicht van ongeveer tien kilo kunnen tillen. En, eerlijk is eerlijk, hij ziet er wel een beetje eng uit.

ProDrone richt zich, zoals de naam doet vermoeden, op drones voor professioneel gebruik. De drone zelf heeft dan weer een minder voor de verbeelding sprekende naam: PD6B-AW-ARM. Zijn specificaties zijn dan wel weer indrukwekkend: het ding kan een snelheid halen van 60 kilometer per uur. Op een volle batterij houdt hij het volgens de fabrikant ongeveer een half uur vol. Bovendien is hij geschikt om in elke weersomstandigheden te vliegen, zolang het niet harder waait dan 35 km per uur.

prodrone2

De drone met robotarmen is een variant op de ‘normale’ PD6B-AW. Die drone is bedoeld voor het gebruik met een professionele camera. Volgens ProDrone de versie met grijpklauwen vooral geschikt voor situaties waar het voor mensen te gevaarlijk is om te komen.

Bovendien is het voor een drone makkelijk om voorwerpen te grijpen of taken uit te voeren op gebieden waar mensen zelf niet makkelijk of snel kunnen komen. In tegenstelling tot de onderstaande productvideo verwacht ik niet dat veel mensen hun terrasstoelen hiermee gaan verplaatsen, maar hé… het trekt misschien wel veel kijkers die daarna even blijven hangen voor een drankje.