Drones gaan haaien spotten bij de Australische stranden

Australië gaat vanaf volgende maand drones inzetten om bij stranden haaien te spotten. Dat meldt Reuters. Met behulp van de door kunstmatige intelligentie aangedreven drones moet de kust een stuk veiliger worden.

De vliegende kustwachten worden bestuurd door een mens, die de beelden die de camera schiet bekijkt. Met behulp van speciale software moet het spotten van een haai een stuk makkelijker worden. Met de software stijgt de nauwkeurigheid van een waarneming van ongeveer 25 naar 90 procent, zegt een professor van de University of Technology in Sidney tegen Reuters.

De kunstmatige intelligentie wordt getraind met luchtvideo’s uit openbare bronnen. De software moet onder meer in staat zijn om een haai te onderscheiden van andere zeedieren, surfers, zwemmers en boten. Na het onderscheiden kan de software in real-time een dier herkennen als haai, dolfijn of walvis.

Als een drone een haai spot in de buurt van een mens spot, kan het apparaat helpen om die persoon in veiligheid te brengen. De persoon kan gewaarschuwd worden dankzij een megafoon. Ook kan de drone een reddingsvlot en een noodbaken laten vallen. Het bedrijf dat de drones maakt werkt ten slotte aan een elektrisch systeem dat haaien op afstand moet houden.

Aanvallen

In Australië vinden, op de Verenigde Staten na, de meeste aanvallen door haaien plaats. Volgens statistieken van de University of Florida gaat het om 607 bevestigde niet-uitgelokte aanvallen sinds 1580. In de Verenigde Staten staat de teller tot nu toe op 1352 aanvallen.