Drukte op de weg in Londen gevisualiseerd op basis van taxi’s

Onderzoeker Ed Manley analyseerde recent de data die hij terugkreeg van diverse taxibedrijven uit Londen. Aan de hand van deze 1.5 miljoen verschillende afgelegde routes kon hij zo een beeld creëren van de drukte op het Londense wegdek.

Om beweging in het stadsleven te analyseren is het openbaar vervoer natuurlijk uitermate geschikt. Duizenden of soms miljoenen mensen reizen van A naar B en dragen met hun patroon bij aan een beeld van het stadsleven.

In de plot hieronder zien we een visualisatie van de verschillende trajecten die er worden afgelegd over het Londense wegdek, waarbij de verschillende kleuren een verband weergeven in het soort rit en de doorvoer van verkeer. De verschillende nodes zijn dus gebaseerd op zo’n 1.5 miljoen verschillende taxiritten door geheel Londen.

Wie bekend is met Londen en zijn infrastructuur zal een aantal opvallende zaken spotten. Zo is de ring rond de stad, fysiek opgedeeld in losse stukken, in het dagelijks leven duidelijk onderdeel van een cluster van ritten. Maar ook in het centrum van de stad zien we een aantal opvallende clusters. Knightsbridge, Soho, Shoreditch en Hyde Park zijn samengevoegd en laten zien dat er veel taxiverkeer in de binnenstad plaatsvind tussen deze plekken.

Het toepassen van netwerk karakterstieken op een onderzoek als dit vergt wellicht wat meer uitleg, maar het maakt visueel wel een boel meer duidelijk over de patronen die we kunnen herkennen in de activiteiten op het Londense wegdek! Meer op het weblog van Manley.