Scanadu maakt van je smartphone een heuse “tricorder”

Van Star Trek naar startup. Dat is het verhaal van de Belgische ondernemer Walter De Brouwer die de afgelopen jaren naam en faam maakt met zijn laatste project: Scanadu. Geinspirieerd door de analyserende tricorder in sci-fi serie Star Trek en persoonlijk leed wil de Belg er alles aan doen om van je smartphone een dokter-op-zakformaat te maken.

In gesprek met Fast Company deelt de Belg zijn verhaal. Want hoewel hij naar eigen zeggen intussen 7 verschillende carrieres heeft gehad in de afgelopen dertig jaar, is hij intussen toch al weer bijna 15 jaar bezig met (de opmars naar) Scanadu.

Eind jaren negentig begon de Belg met het laten bouwen van de eerste prototypes, heftig geinspireerd op de tricorder uit Star Trek en helemaal gebaseerd op de techniek van toen. Er leek schot in de zaak te zitten, tot in 2006 De Brouwer’s zoontje wordt getroffen door ernstig hersenletsel. Maandenlang bracht de Belg door in het ziekenhuis, waar hij uiteindelijk begon met het in kaart brengen van alle hardware in het ziekenhuis. Al snel begon hij zijn eigen informatiesysteem in te richten rond die hardware om gerichter en beter te kunnen communiceren met de behandelende artsen.

De Brouwer realiseerde zich dat er veel te winnen was als het gaat om kennis over onze gezondheid en gezondheidszorg: “You start to realize that although you are well educated, in health care you don’t know anything“. En zo vervolgde hij met vernieuwde inzichten zijn avontuur met Scanadu in de jaren nadat zijn zoon uit coma ontwaakte.

Scanadu’s variant op de tricorder is echter alles behalve een oversized telefoon. Het systeem bestaat uit een kleine scanner en een smartphone app die je in staat stellen om temperatuur, bloeddruk en longfuncties te meten zonder het lichaam daadwerkelijk aan te hoeven raken. Het feit dat het apparaat via de smartphone app ook nog eens “connected” is, zorgt er voor dat resultaten ook vergeleken kunnen worden met vergelijkbare diagnoses in de omgeving.

Lees het hele interview met Walter De Brouwer hier. Absoluut de moeite waard!