Duitse rechter stopt verkoop sommige iPhones in Qualcomm-rechtszaak

Een Duitse rechter heeft besloten dat een aantal iPhones niet meer in het land verkocht mogen worden. Dat werd besloten in een rechtszaak tussen Apple en Qualcomm, die draait over het schenden van patenten, meldt Reuters. Eerder kwam zo’n verbod ook al voor de verkoop in China.

Qualcomm en Apple hebben al enige tijd ruzie, die inmiddels uit tientallen rechtszaken bestaat. Apple schendt volgens Qualcomm zijn patenten op chips en software. In China werd om die reden door een rechter besloten dat diverse oudere modellen van Apple’s smartphones niet meer verkocht mogen worden.

En nu worden dus ook een aantal iPhones in Duitsland uit de verkoop gehaald, zo maakte Apple donderdag bekend. Een Duitse rechter besloot namelijk dat Apple een hardware-patent van Qualcomm geschonden had. Telefoons met chips van leverancier Qorvo mogen daarom niet meer verkocht worden. Het gaat om de iPhone 7 en iPhone 8.

Reacties

“Twee gerespecteerde rechtbanken in twee verschillende gebieden hebben in de afgelopen twee weken de waarde van Qualcomm’s patenten bevestigd en hebben gezegd dat Apple ze schendt. De rechters hebben een verbod op iPhones in de belangrijke markten van Duitsland en China ingesteld”, aldus Don Rosenberg, advocaat van Qualcomm.

“We zijn natuurlijk teleurgesteld door deze uitspraak en zijn van plan in hoger beroep te gaan”, aldus Apple. “Alle iPhone-modellen blijven beschikbaar voor consumenten via providers en verkopers op 4.300 locaties in Duitsland. Tijdens het hoger beroep zijn de iPhone 7 en iPhone 8 niet beschikbaar in de 15 winkels van Apple in Duitsland. De iPhone Xs, Xs Max en Xr blijven wel beschikbaar.”

Apple kondigde eerder ook al aan om in China in hoger beroep te gaan tegen de beslissing.