Numrush

Duitsland start met uitvoeren wet tegen haatberichten op sociale media

Duitsland is deze week begonnen met het handhaven van haatberichten en nepnieuws op sociale media. De handhaving valt onder de zogenoemde Netzwerkdurchsetzungsgesetz (NetzDG) wet, meldt BBC.

Eind juni 2017 stemde het Duitse parlement met de nieuwe wet in. Hierdoor krijgen tech-bedrijven als Twitter, YouTube en Facebook na een melding van haatberichten of nepnieuws slechts 24 uur de tijd om deze te verwijderen. Begin oktober 2017 ging de wet van kracht, waarbij sociale netwerken tot eind 2017 de tijd kregen om zich op de invoering voor te bereiden.

Websites die niet binnen de vastgestelde 24 uur haatberichten verwijderen, lopen risico op een boete van maar liefst 50 miljoen euro.

Geblokkeerd

Inmiddels is de nieuwe wet volop van kracht en dat is te merken. Zo blokkeerde Twitter een Duitse politicus genaamd Beatrix von Storch, meldt CNN. De politicus is lid van de rechts-liberale partij AfD en plaatste een anti-Moslim tweet. Ook de accounts van mede-partijleden werden geblokkeerd nadat zij hun steun betuigden op het sociale medium.

Op 1 januari gaf Von Storch aan dat ook Facebook haar “gecensureerd” had nadat zij een vergelijkbaar bericht op Facebook plaatste. Zij plaatse een screenshot op Twitter waarbij te zien is dat Facebook haar informeert over de verwijdering van het bericht omdat het onwettig was. De blokkade van Von Storch laat zien dat Twitter en Facebook de nieuwe Duitse wet zeer serieus nemen en geen fikse boete willen riskeren.