Groei in verkoop e-books vlakt af, verkoop fysieke boeken via internet groeit juist wel

De afgelopen jaren steeg de verkoop van het aantal e-books steeds, maar dit jaar zien we dat die groei afneemt. Dit blijkt uit de boeken- en e-bookbarometer van het CB, dat verantwoordelijk is voor de centrale aansturing van de boekverkoop in Nederland. Ondertussen stijgt het aantal fysieke boeken dat via het internet verkocht wel. Dat is ten opzichte van een kwartaal eerder gestegen met 3,4 procent.

De e-books die nog wel veel verkocht worden, zitten in het prijssegment van 8 tot 10 euro. Maar dat kan snel veranderen, want de gemiddelde prijs van een e-book daalt nog steeds. Qua genres doen e-books het erg goed binnen het genre romantiek.

Kijken we naar e-books die niet gekocht worden, maar uitgeleend worden via bijvoorbeeld bibliotheken, dan is er wel een flinke stijging te zien. Ten opzichte van een kwartaal eerder steeg het aantal beschikbare titels met 68 procent in het eerste kwartaal van 2017. Daarnaast groeit ook het aantal titels binnen de e-bookabonnementen, namelijk met 67 procent.

Fysieke boeken

De stijging van de verkoop van fysieke boeken op internet, betekent volgens het CB niet dat traditionele boeken het beter doen. Sterker nog: de verkoop via boekwinkels neemt verder af.

Er werden namelijk 3,6 procent minder boeken verkocht ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De boeken die nog wel verkocht worden, zitten vooral in het segment van 12,50 tot 14,99 euro en 17,50 tot 19,99 euro. Onder meer boeken voor kinderen en jongeren doen het goed als fysiek boek.