Ecologen brengen het gedrag van bijen in kaart via ‘mini wearables’

Wie dacht dat wearables alleen gebruikt worden door mensen komt bedrogen uit. Een groep ecologen van Kew Gardens in Londen heeft ‘mini wearables’ ontwikkeld om het gedrag van bijen in kaart te brengen, zo meldt de BBC.

De ecologen doen al langere tijd onderzoek naar het gedrag van bijen, maar vooralsnog was het niet mogelijk om alle vliegroutes en het proces van bestuiving in kaart te brengen. Mark O’Neill besloot samen met een aantal collega’s om een kleine tracker te ontwikkelen, die het mogelijk maakt om de bijen realtime te volgen.

De tracker, bestaande uit een standaard RFID chip, is gebaseerd op trackers die gebruikt worden in opslagruimtes om de voorraad te controleren. Om het bereik van de trackers te vergroten is er een handgemaakte antenne toegevoegd, die vervolgens communiceert met speciale ontvangers. Op dit moment heeft de tracker een bereik van ongeveer 2,5 meter, waardoor het gebied uitgerust dient te worden met diverse ontvangers.

bij tracking

De kleine trackers zijn ongeveer acht millimeter hoog en 4,8 millimeter breed en worden met behulp van secondelijm op de rug van de bijen gemonteerd. Volgens de ecologen ondervonden de bijen geen hinder van de tracker tijdens het vliegen en kunnen de trackers een ‘bijenleven’ lang mee.

Dr. Sarah Barlow, één van de ecologen van Kew Gardens, is zeer onder de indruk van de eerste resultaten:

Deze trackers zijn een grote stap voorwaarts om het gedrag van insecten te onderzoeken. Op deze manier zijn wij in staat om het gedrag van bijen in kaart te brengen en krijgen we meer inzicht in het proces van de zogenaamde ‘werkbijen’.

Volgens Barlow zijn deze gegevens essentieel om de afname van bijen op te vangen. Momenteel neemt het aantal bijen gestaag af, waardoor de onderzoekers via deze weg het uitsterven van de bij willen voorkomen.