Edward Snowden wordt beschermd binnen de EU als mensenrechtenactivist

Klokkenluider Edward Snowden wordt door de Europese Unie gezien als mensenrechtenactivist en moet daarom worden beschermd in alle Europese landen. Dat heeft Europees Parlement zojuist bepaald in een stemming. De resolutie werd aangenomen met een nipte meerderheid van 285 stemmen tegen 281 stemmen.

Snowden kon het in eerste niet geloven:

Met de resolutie heeft het parlement uitgesproken dat er te weinig is gedaan om de fundamentele rechten van de burgers te beschermen na de onthullingen van Snowden. Het parlement spoort daarom de Europese Commissie aan om er voor te zorgen dat al het dataverkeer richting de VS voldoende wordt beschermd.

De beslissing volgt nadat begin deze maand het Safe Harbor-verdrag tussen de EU en de VS ongeldig werd verklaard door het Europees Hof. Door dit verdrag mocht de data van Europese klanten van Amerikaanse bedrijven in de VS worden opgeslagen. Op dit moment onderhandelt de Europese Commissie over een nieuw verdrag, waarin hoogstwaarschijnlijk meer aandacht is voor de privacy van Europese burgers.

Daarnaast is het Europees Parlement bezorgd over de plannen van diverse landen in Europa om de mogelijkheden van inlichtingendiensten te verruimen ten kosten van de privacy van burgers. Eén van die landen is Nederland, waar een nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (wiv) in de maak is, staat in de officiële verklaring van het parlement.