Organisatoren Wereld Psoriasis Dag vragen aandacht voor huidziekte via virtual reality

Wereld Psoriasis Dag virtual reality

Steeds meer partijen ontdekken dat virtual reality een interessante manier is om aandacht te vragen. Zo ook een groep van dermatologen en patiënten van de huidziekte psoriasis. Ze hebben samen met VR Gorilla een 360º-video ontwikkeld om vandaag op Wereld Psoriasis Dag aandacht te vragen voor de ziekte.

In Nederland lijden zo’n 350.000 mensen aan Psoriasis. De huidziekte kenmerkt zich door dikke, rode en schilferende plekken op de huid, verspreid over het hele lichaam. De ziekte is niet besmettelijk. Patiënten hebben niet alleen fysieke klachten, maar hebben ook veel te maken met negatieve reacties uit de maatschappij.

In de VR-video ervaren kijkers hoe het is om de ziekte te hebben en hoe mensen erop reageren. De video is voor iedereen te bekijken op YouTube (open hem in de YouTube-app op je smartphone), maar komt het beste tot zijn recht als je hem bekijkt via een Cardboard of professionele VR-bril.

Dermatoloog Menno Gaastra, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie (NVDV) over het initiatief:

Naast de vaak zichtbare, fysieke uitingen en lichamelijke klachten zoals jeuk en pijn, kampen veel patiënten ook met psychische klachten. Mede daardoor kan de ziekte ook gevolgen hebben voor prestaties op school, werk en carrière, relaties en seksualiteit. We willen door het creëren van meer bewustzijn onder de bevolking meer begrip, acceptatie en aandacht voor mensen met psoriasis.