Onder niveau: één op de drie Nederlanders vindt baan saai

saaie baan

Voel jij je een loonslaaf en voelt het werk dat je doet zeer onder jouw niveau? Je bent niet de enige. Maar liefst 35 procent van de Nederlanders geeft aan dat ze hun baan saai vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van Acties.nl. De belangrijkste reden die wordt gegeven is dat de werknemers een gebrek hebben aan uitdaging.

Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat ze het gevoel hebben onder hun niveau te werken.

Jongeren

Opvallend is dat vooral jongeren hun baan saai vinden: 54 procent van de ondervraagden tot dertig jaar vindt hun baan stiekem saai. Maar liefst 55 procent is ervan overtuigd onder hun niveau te werken. Dit zorgt voor de nodige verbazing. Vince Frank, van Acties.nl, vertelt: “Vooral bij jongeren die met hoge verwachtingen aan hun eerste baan beginnen, is het afbreukrisico groot. Als werkgever wil ik mijn medewerkers – jong en oud – daarom zoveel mogelijk positief uitdagen en verrassen. Niet alleen doorbreekt dat de sleur, het verbetert ook de sfeer binnen ons bedrijf.”

Bore-out

Vooral onder jongeren ligt een bore-out al snel op de loer – het omgekeerde van een burn-out. Ruim twee op de vijf respondenten zegt een baan te hebben die naar eigen zeggen niet het uiterste van hun capaciteiten vraagt. Als een direct gevolg zegt maar liefst 51 procent zich wel eens te vervelen tijdens een gemiddelde werkdag. “Ik was me niet bewust dat er zoiets bestond als een bore-out”, zegt Franke. “Totdat een van mijn medewerkers er last van kreeg. Uiteindelijk bleek het stimuleren van eigenaarschap en extra verantwoordelijkheid op projecten de oplossing.”

Blijven werken

Ondanks dat een flink aantal medewerkers blijkbaar niet tevreden zijn met hun baan, zijn er maar weinig mensen die daadwerkelijk hun baan opzeggen en op zoek gaan naar iets anders. 48 procent geeft aan niet van baan te durven wisselen. De reden hiervoor is voornamelijk financiële zekerheid, met het eventuele risico om de inkomsten te verliezen. Vooral mannen (53 procent) durven dit risico niet te nemen. Bij vrouwen ligt dat percentage iets lager met 45 procent.

Bij de vraag of zij een andere baan zouden aannemen als ze hetzelfde salaris zouden houden, geeft 29 procent aan direct ontslag te zullen nemen.

Beeld: Unsplash