Voor het eerst surfen we meer mobiel dan via de desktop

Hoewel de smartphone al tijden een onderdeel van ons dagelijks leven is, surften we toch altijd nog meer op onze desktop. Tot nu dan, want de smartphone en tablet zijn de desktop voor het eerst voorbij gestreefd. Dit schrijft The Guardian op basis van cijfers van StatCounter.

In oktober dit jaar browste 51,3 procent van de wereldwijde bevolking via een tablet of een smartphone, tegenover 48,7 procent op de desktop. Een belangrijk moment, want eerder streefde niets de desktop voorbij als het om surfen op het internet gaat. Professionals en eigenaren van bedrijven moeten dit dan ook zien als een wake-up call, stelt Aodhan Cullen, CEO van StatCounter. “Ze moeten er zeker van zijn dat hun websites het ook op mobiel goed doen. Veel oudere websites zijn dat niet.”

Toch heeft de smartphone de desktop nog niet overal verslagen. In het Verenigd Koninkrijk surft 55,6 procent nog steeds op de desktop. In de Verenigde Staten is dit zelfs 58 procent en in Australië is het 55,1 procent. Maar ook in die landen kan het niet lang meer duren, want mobiel surfen neemt al sinds 2009 toe terwijl het desktop-gebruik geleidelijk afneemt.

Zoekgigant Google zag deze verschuiving allang aankomen en begon in 2015 mobiele websites te belonen met een hogere ranking in de zoekresultaten. Tegenwoordig is hun mobiele zoekmachine soms zelfs meer up-to-date dan de variant op de desktop. Google zei in 2015 ook dat zestig procent van het online verkeer via smartphones komt.