Eerste pilot van ‘glowing lines’: autoweg bij Oss heeft nu lichtgevende lijnen


Vandaag is bij het Brabantse Oss de eerste autoweg voorzien van markering die overdag licht absorbeert en dit vervolgens als het donker is weer afgeeft: ‘Glowing Lines’. Deze lichtgevende belijning op de weg is als pilot aangebracht op een stuk van 500 meter op de N329.

Het licht komt van speciale verf die ontwikkeld is door het bouwbedrijf Heijmans en die minstens acht uur kan blijven stralen. Hierdoor kan de weg zonder lantaarnpalen goed belicht worden. Wanneer het bewolkt is en de zon niet schijnt krijgen de lijnen automatisch stroom via zonnepanelen.

Heijmans verwacht dat automobilisten enthousiasts zullen zijn over de belijning. Het bouwbedrijf vertelt: “We hebben zelfs gemerkt dat mensen hun lichten uitdeden om te ervaren hoe mooi de strepen zijn. Maar dat kunnen we niet goedkeuren”.

Het idee voor een dergelijke belijning met lichtgevende verf komt van kunstenaar Daan Roosgaarde. De glowing lines zijn volgens hem een goede en duurzame oplossing voor sommige snelwegen waar de verlichting ’s nachts uitgaat. De lijnen geven de automobilisten houvast, omdat het verloop van de weg zo duidelijk te zien is.

De Glowing Lines zijn onderdeel van het internationaal bekende en prijswinnende concept ‘Smart Highway’. Met dit concept voor de intelligente wegen van morgen werken Roosegaarde en Heijmans samen aan de innovatie van het Nederlandse landschap waarin poëzie, design, technologie, veiligheid en een energie-neutrale toekomst samenkomen.

Naast de lichtgevende verf heeft Roosgaarde nog vele andere plannen om wegen slimmer te maken waaronder een wegdek dat stroom afgeeft aan auto’s en sneeuwvlokjes op de weg die oplichten wanneer het glad is. Tot nu toe ligt de focus voornamelijk op het slimmer en energie-neutraler maken van voertuigen, maar volgens Roosegaarde bepalen wegen veel meer het landschap.

Het bouwbedrijf Heijmans wil de glowing lines graag op meer plekken in Nederland aanbrengen maar heeft tot nu toe nog geen concrete opdrachten gekregen. Wil je zelf de glowing lines ervaren op de weg? Je vindt het experiment op een stuk van 500 meter van de N329 bij Oss.