‘Pratende auto’ in Californië getest door Nissan

In Sunnyvale, Californië is de eerste commerciële test met een ‘pratende auto’ getest. Deze vierwieler kan draadloos verbinden met andere auto’s, zodat ze informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Daarmee moeten de wagens bijvoorbeeld kettingbotsingen voorkomen. Knallen er twee auto’s tegen elkaar op? Dan zou het systeem van een getroffen auto alle wagens daarachter op de hoogte kunnen stellen, zodat ze automatisch alvast kunnen remmen.

De geteste voertuigen geven hun snelheid en versnelling door aan andere voertuigen – informatie die een paar honderd meter wordt verstuurd. Het systeem zou perfect gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s met elkaar in verbinding te brengen. Zo kan je voertuig op de hoogte worden gesteld van mogelijke omstandigheden die de sensoren nog niet hadden opgepikt.

Nissan is de eerste commerciële partij die de pratende auto’s in het openbaar test. In 2012 en 2013 werd er al een test door de Amerikaanse overheid uitgevoerd, maar sindsdien was het opmerkelijk stil rond de technologie. Wellicht dat Nissan daar nu definitief verandering in brengt. Een analist vertelt aan Technology Review dat er eind dit jaar wellicht Amerikaanse wetten voor de praatsystemen worden geïntroduceerd.