Eerste testvlucht met onbemand Facebook-vliegtuig ‘een succes’

Hij vloog 96 minuten laag door de lucht: de Aquila, een onbemand vliegtuig van Facebook. Bij deze test werd gekeken of de drone voor een lange periode kon blijven vliegen, zonder dat daar complicaties bij voorkwamen. Facebook noemt de test een succes – het vliegtuig bleef drie keer langer in de lucht dan ze hadden geanticipeerd.

Daarbij werd verdraaid weinig stroom verbruikt. Tijdens de test verbruikte de Aquila 2.000 watt stroom, dezelfde hoeveelheid die een föhn of magnetron thuis uit de muur trekt. Zodra hij hoger de lucht in gaat, zal het stroomverbruik worden verhoogd naar 5.000 watt. De drone gebruikt zonnepanelen om zichzelf in de lucht van elektriciteit te voorzien.

Op termijn moet het onbemande vliegtuig internet aanbieden in gebieden waar dit nu nog niet aanwezig is, zoals bepaalde ontwikkelingslanden. Op deze manier wil Facebook een groter deel van de wereld online krijgen. Wanneer het vliegtuig daarvoor klaar is, moeten we echter nog zien. Hoewel de eerste test goed verliep, zegt Facebook dat er records op het gebied van zonne-energie verbroken moeten worden om de uiteindelijke versie vliegende te houden.