In Appelscha gaan vanaf vandaag zelfrijdende busjes de weg op

Zelfrijdende auto’s zijn vooralsnog een zeldzaamheid, maar wie naar het Friese Appelscha afreist komt er zomaar mee in aanraking. Daar rijden vanaf vandaag namelijk zelfrijdende busjes door het dorp rond, aldus Omrop Fryslan.

Oké, heel grootschalig is het project niet: de busjrd bieden slechts ruimte voor zes passagiers, net wat meer dan in een gewone auto. Daarnaast rijden er slechts twee in Appelscha rond, omdat het nog gaat om een test. Eerder zagen we dezelfde soort busjes al rondrijden in Wageningen als test.

Iedere zelfrijbus is voorzien van een begeleider, die in gevallen van nood kan ingrijpen. Niet dat je moet rekenen op heel veel gevaarlijke situaties, want met een tempo van 15 kilometer per uur gaan deze bussen niet bijster snel.

Maar hé, het begin is er. De Friese busjes zijn misschien wat klein, zeldzaam en langzaam, maar het is wel weer een belangrijke stap op dit vlak. De bussen gaan toeristen door de natuur heen begeleiden, maar Minister Melanie Schultz-Van Haegen denkt nu al na over meer mogelijkheden. Zo denkt zij dat mensen met een lichamelijke beperking hier veel aan zullen hebben.