Facebook Messenger laat gebruikers betalen in een chatgesprek

De chatbots van Facebook worden steeds slimmer. Een nieuwe update zorgt er bijvoorbeeld voor dat je rechtstreeks vanuit Messenger betalingen kunt doen aan een bot, bijvoorbeeld om te betalen voor een product dat de bot je heeft voorgeschoteld. Goed nieuws voor webwinkels, die ineens het complete verkoopproces middels een chatbot kunnen laten verlopen. In eerste instantie test Facebook deze functie in de VS.

De nieuwe betaaldienst van Facebook werkt met creditcards van Visa, MasterCard, American Express, Stripe en betaaldiensten zoals Paypal en Braintree. Gebruikers krijgen, als ze iets willen bestellen, een koopknop te zien, waarna ze hun betaalinfo kunnen invoeren om iets te bestellen. Op deze manier kun je dus een pizza bestellen of een nieuwe jas kopen zonder Facebook Messenger te hoeven verlaten.

Het zal nog even duren totdat iedereen de betalingen kan gebruiken. Niet alleen is het voor nu beperkt tot Amerikaanse diensten, maar hij bevindt zich ook nog in een besloten testfase. Selecte ontwikkelaars mogen er op dit moment gebruik van maken, en Facebook laat anderen zich aanmelden om toegang te krijgen.

De nieuwe update voor Messenger-bots gaat overigens ook gepaard met een paar kleine aanpassingen, zoals een optie voor snelle reacties aan een bot. Daarnaast kan verzendinformatie worden getoond, of updates van een vlucht.