Zelfsturend elektrisch vrachtschip moet 40.000 dieselvrachtwagens vervangen

Autonome voertuigen zien steeds vaker het daglicht, maar een zelfsturend elektrisch vrachtschip hadden we nog niet gezien. Twee bedrijven – de Noorse Yara International en Kongsberg Maritime – gaan nu samenwerken om precies zo’n schip te maken, schrijft The Journal.

Het schip moet behoorlijk groen worden. Het moet namelijk honderd containers over 120 kilometer kunnen verplaatsen op een acculading. Daarmee zouden 40.000 tripjes met dieselvrachtwagens overbodig worden, menen de bedrijven.

“Dankzij dit zelfsturende elektrische vrachtschip verplaatsen we het transport van de weg naar de zee. Daardoor verminderen we de geluidoverlast en stofuitstoot, verbeteren we de veiligheid van lokale wegen en verminderen we de NOx- CO2-uitstoot”, stelt Svein Tore Holsether, CEO van Yara.

Eerste reis

Het schip moet volgend jaar zijn eerste reis gaan maken met bemanning. De bedrijven verwachten echter dat het vrachtschip vanaf begin 2019 helemaal zelf aan de slag kan. Dan draagt het ook de naam Yara Birkeland, naar de oprichter van Yara en wetenschapper Kristian Birkeland.