Eindelijk, de Nest thermostaat is ook verkrijgbaar in Nederland

We hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf vandaag is de populaire Nest thermostaat ook eindelijk verkrijgbaar in Nederland. Dat maakte Nest CEO Tony Fadell zojuist bekend op de IFA 2014 in Berlijn. Naast Nederland wordt het smart home device vandaag ook in België, Frankrijk en Ierland gelanceerd.

In Nederland heeft Nest direct een deal gesloten met energiemaatschappij Essent, waar de thermostaat vanaf nu actief wordt aangeboden aan alle klanten. Maar ook consumenten met een andere leverancier kunnen vanaf eind deze maand een Nest aanschaffen bij één van de honderden aangestelde verkoopkanalen.

1-Vise-hero-nl

Nest is sinds zijn lancering in de VS in 2011 erg populair in Nederland. Tijdens een interview dat we deze week hadden met de Europese manager van Nest, Lionel Paillet, liet hij weten dat er al enorm veel Nederlanders zijn die een Nest account hebben, of een zelf-gehackte versie van het apparaat gebruiken.

The Nest Thermostat and Nest Protect are already helping people throughout the U.S., Canada and the U.K. save energy, stay comfortable, and improve home safety. While Nest products are currently sold in just three countries, there’s high demand for them around the world. In fact, Nest products have been installed by people in more than 120 countries.

De Europese lancering van Nest werd al in 2012 aangekondigd door Fadell. Helaas duurde het dus nog twee jaar voordat het bedrijf daadwerkelijk klaar was om die belofte in te lossen. Dat had met name te maken met de technische aanpassingen die noodzakelijk waren om de devices aan te laten sluiten op de Europese energiemarkt. Daarnaast moesten er eerst nog contracten worden gesloten met energiemaatschappijen en lokale verkopers, en zijn de apparaten geschikt gemaakt voor de lokale markt met bijvoorbeeld een Nederlandse stem.

Schermafbeelding 2014-09-06 om 00.28.38

Met zijn slimme thermostaat schudde Nest de afgelopen 3 jaar de saaie energiemarkt wakker. Met name het prachtige design trekt de aandacht, maar het zijn de slimme sensoren die je energieverbruik steeds verder personaliseren door te detecteren wanneer je thuis bent, die het verschil maken. Volgens Nest bespaart het apparaat je uiteindelijk dan ook veel geld, omdat je niet langer onnodig energie verspilt.

Een jaar geleden lanceerde Nest ook een rookalarm dat te bedienen is via dezelfde app. Daarmee wordt behalve je energieverbruik, ook je veiligheid en die van je gezin nauwlettend in de gaten gehouden. Het is de bedoeling dat daar op termijn een derde product bijkomt in de vorm van een in-house beveiligingscamera. Nest nam eerder dit jaar het bedrijf Dropcam over om zichzelf er van te verzekeren al de nodige kennis en technologie op dit gebied in huis te halen.

Later vandaag publiceren we op deze site het complete interview dat we in Berlijn hadden met Lionel Paillet, die net als Fadell uit de stal van Apple komt. In het interview gaat hij onder meer dieper in op de 5000 partnerbedrijven met wie Nest inmiddels samenwerkt op gebied van smart living technologie, en de manier waarop het bedrijf de privacy van al haar klanten wil waarborgen.

Wat de Nest in Nederland zal gaan kosten, is op dit moment nog niet bekend.

Schermafbeelding 2014-09-06 om 00.22.45