Eindelijk: Sony heeft de PlayStation 4 Pro en Slim aangekondigd

PS4 Pro

Niet alleen Apple had gisteren een groot evenement met diverse aankondigingen over nieuwe producten, ook Sony had een feestje met grote presentaties. Na maanden van speculatie werden eindelijk de PlayStation 4 Pro en de PlayStation 4 Slim aangekondigd. En ze komen al vrij snel op de markt.

De PlayStation 4 Slim is een dunnere versie van de originele variant en vrijwel identiek aan zijn voorganger. Verschil is wel dat er de lichtstrip een kleine update heeft gehad, waardoor je hem nu ook aan de voorkant van het apparaat kunt zien. Daarnaast is de console dertig procent dunner en zestien procent lichter, stelt Sony. De Slim verschijnt al op 16 september voor 299 euro, net zoveel als je nu betaalt voor de gewoon PS4.

PlayStation 4 Pro

Naast de Slim-editie komt er ook een nieuwe generatie van de PlayStation 4 – die we eerder onder de codenaam Neo kenden – onze kant op. De Pro is vanaf 10 november beschikbaar voor 399 euro. De nieuwe generatie heeft een snellere processor, betere graphics en ondersteuning voor een resolutie van 4K en HDR. Dat betekent: meer pixels. Daarnaast heeft hij een harde schijf van 1 TB.

Deze console moet de oude PlayStation 4 niet gaan vervangen, zegt Sony. De bedoeling is dat hij naast de originele PS4 verkocht wordt. Hij is dan ook bedoeld voor de serieuzere gamers. De GPU is bijvoorbeeld bijna twee keer zo snel als de originele PlayStation 4 en de kloksnelheid is ook hoger.

Heb je geen 4K-televisie? Dan nog zou de PlayStation 4 Pro een betere kwaliteit leveren dan zijn voorganger. Alle spellen speel je namelijk in een resolutie van 1080p en in een hogere of stabielere framerates. Een aantal spellen krijgen een patch mee die je kunt downloaden zodra de PS4 Pro op de markt is verschenen.

PlayStation 4 Slim

Welkom HDR

Naast de nieuwe consoles werd er ook een firmware update aangekondigd. Binnenkort krijgen alle PlayStation 4-consoles, dus ook degene die je al hebt staan, ondersteuning voor HDR. Met HDR krijg je helderdere, meer gedetailleerde beelden en een betere afstand tussen de donkerste tinten en de lichtste tinten in het beeld.

Ook hier krijgen een aantal games patches voor, maar je zult wel een televisie met HDR-ondersteuning nodig hebben om gebruik te maken van de feature. Wanneer de update precies komt, is nog niet bekend.

VR en exclusieve spellen

Ander punt waar veel over gespeculeerd werd is de PlayStation VR. Deze VR-bril ligt vanaf oktober in de winkel en wordt beschikbaar voor ieder PlayStation 4-model. Ook hier hoef je dus geen nieuwe console voor te kopen, waar vele eigenaren van de PlayStation 4 erg blij van zullen worden.

Overigens komen er geen exclusieve spellen voor de PlayStation 4 Pro of de Slim, alle games blijven ook beschikbaar op de originele variant uit 2013. En dat is misschien nog wel het beste nieuws voor iedereen die al een PS4 heeft.